Jak bojovat se zapomínáním? To si můžete vyzkoušet přímo u nás v Českém rozhlase

21. září 2015
Žurnál servis

Každý občas na něco zapomene, pokud se ale problémy opakují, není od věci navštívit lékaře. Kde končí "běžné" zapomínání a začíná nemoc? To se vám pokusí vysvětlit náš Žurnál servis.

V Evropě v průměru onemocní Alzheimerovou chorobou 163 tisíc lidí. U nás ji má nad 65 let každý třináctý, nad 80 let každý pátý a nad 90 let téměř každý druhý. Nejvíce lidí s demencí žije v Praze, a to téměř 19 tisíc. Pokud nebude nalezena a zavedena účinná léčba, odhadují odborníci, že do roku 2050 vzroste počet nemocných v celém světě čtyřnásobně, minimálně na 100 milionů případů.

Odborníci také upozorňují na to, že v péči o pacienty jsou stále nedostatky. V České republice rodiny stát nepodporuje, v ústavech chybí lékařská péče atd.

Důležité je si včas uvědomit, že s pamětí máte problémy. „Běžné zapomínání je něco úplně jiného než, když se člověk začne opakovat nebo neví, kde vlastně je. Na rozdíl od běžného zapomínání je pro nemoc paměti typické, že toho zapomínáme stále víc a víc,“ upozorňuje psycholožka Eva Jarolímová, která s alzheimerovskou společností spolupracuje.

Vyhněte se stresům a nezapomeňte si odpočinout


Svou paměť si můžete otestovat od 21. 9. až do středy 23. 9. přímo v budově Českého rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze - a to od 10 do 18 hodin. Je ale nutné se objednat, a to na telefonním čísle 283 880 346 - linka je v provozu každý všední den od osmi do devatenácti hodin.
Testování je součástí Týdne paměti, který pořádá pro veřejnost Česká alzheimerovská společnost. Právě Alzheimer bývá nejčastější příčinou demence.

Často si problémy navíc podle Evy Jarolímové neuvědomí samotný pacient, ale jeho nejbližší okolí. Pokud i vy o někom s podobnými obtížemi víte, je dobré ho přesvědčit, aby se nechal vyšetřit.

K problémům s pamětí přitom může napomoci celá řada faktorů. Únava, chronické poruchy spánku, polymedikace (když člověk bere velké množství léků), stejně jako různé stresy, napětí a konflikty.

Podle Evy Jarolímové se přitom paměť dá procvičovat. Měli bychom číst, psát, počítat, ale především umět také odpočívat.

autor: lov
Spustit audio