Jak poznám, jestli je moje termoska dost „termo“?

19. březen 2015
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátila posluchačka, která si koupila termosku, ale voda v ní stydne – vařící voda je po dvanácti hodinách jen trochu nad pokojovou teplotou. Je to důvod k reklamaci? ptala se. Právník dTestu Lukáš Zelený radil jí i dalším posluchačům, kteří si koupili zboží, u něhož nejde na první pohled poznat, že je „rozbité“.

„Je to opravdu zapeklitý problém,“ uvedl svoji odpověď právník. A dodal, že by se naše posluchačka měla v první řadě podívat, jaký návod nebo jaké pokyny k termosce dostala.

„Prodávající musí při koupi spotřebitele informovat o vlastnostech. Informuje zejména v návodu, kde je buď obecné tvrzení, které například říká, že zachování teploty závisí na množství a teplotě nápoje, otevírání termosky či okolní teplotě, nebo je tam třeba uveden počet hodin, po které vydrží ten nápoj horký. Pokud výrobek neodpovídá popisu nebo přislíbení prodejce, je třeba reklamovat,“ vysvětluje Zelený.

S tím, zda je při reklamaci možné odstoupit od smlouvy, to zcela jednoznačné není – ale pokud by výrobek byl vadný, tedy neodpovídal popisu, tak tam právo na odstoupení je, ujišťuje právník.

Kromě návodu je pak možné výrobky poměřovat i s normami, které jejich vlastnosti nebo funkčnost upravují.

„Většina výrobků musí odpovídat nějakým zákonným požadavkům nebo technickým normám, jenže průměrný spotřebitel není schopen ověřit, zda jsou tyto požadavky splněny,“ vysvětluje Zelený.


My v podobných případech většinou radíme spotřebitelům, aby se obrátili na znalce z daného oboru.

Normy a nařízení jsou totiž psány velmi odborně, a navíc řada předpisů není běžně dostupná – normy jsou poměrně drahé texty a na internetu se volně nenajdou.

Pokud si tedy člověk je jistý, že výrobek není v pořádku – kromě majitelky nekvalitní termosky se na nás obrátila i další posluchačka Radižurnálu, které dodavatel prodal nekvalitní uhlí – je na místě vyhledat odborníka. Soudní znalec může dodat spotřebiteli potřebný důkaz, že si opravdu nekoupil tak kvalitní věc, jakou chtěl.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio