Jak se zbavit cizích koček? Polévání vodou už je „přes čáru“

26. květen 2015
Žurnál servis

Když člověk bydlí na vesnici, musí samozřejmě počítat s tím, že tu žijí divoká, hospodářská i domácí zvířata. Když ale máte souseda, jehož smečka koček chodí soustavně vyměšovat právě na vaši zahradu, musel byste být světec, aby vám nedošla trpělivost. Jaké prostředky sloužící k vyhnání koček jsou ještě „povolené“? Na to jsme se ptali advokáta Jana Černého.

Hned na úvod právník konstatuje, že pokud má soused koček opravdu smečku a znečišťování zahrady je enormní, majitel zvířat nemůže věc odbýt tím, že „kočky jsou holt takové“.

„Tato situace je typickým příkladem porušení sousedských práv. I podle nového občanského zákoníku se sousedé nesmí na svých právech vzájemně omezovat v míře nepřiměřené místním poměrům. Pokud by se jednalo o jednu či dvě kočky, potom s tím soused nic nenadělá a žádnou právní ochranu bych tam neviděl. Tady se ale hovoří o smečce, a to už zcela určitě není přiměřené místním poměrům, ani na vesnici,“ vysvětluje Černý.


Lidová tvořivost: „babské“ tipy, jak se zbavit cizích koček
- odpuzovače: chemické (postřik apod.), elektrické (záblesky, ultrazvuk, hlasité zvuky)
- děsit střelbou ze vzduchovky, křikem, metáním kamenů jejich směrem
- kočky odpuzují některé rostliny: máta, eukalyptus, levandule, tymián, citron; také kakaové mušle, káva, citrusové slupky
- sypat na zahradu větší množství pepře, aplikovat pepřový sprej
- dát na pozemek tygří trus

Pokud by chtěl postižený soused zvířata ze svého pozemku vyhnat, zastrašit, může to samozřejmě zkusit. „Jeho právo je dost omezené hranicí týrání zvířat. Zkoušet polévat kočku vodou, to už by se za týrání považovalo,“ upozorňuje právník.

A doporučuje problém řešit smírně: pokusit se probrat se sousedem, jestli by nebylo možné nějak kočky motivovat, aby vyměšovaly na vlastní zahradě – například jim dát k dispozici bedničku s pískem.

„Pokud nedojde k dohodě a situace se nezlepší, potom by rozhodně byla na místě domluva starosty obce. V případě, že by se minula účinkem, potom soud,“ uzavírá právní radu Černý.

A dodává tip neprávní, ale ze života: "Znám podobný případ. Tam si ten postižený soused pořídil psa... a byl klid,“ říká s úsměvem advokát.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio