Jestliže se manžel zadlužil před sňatkem, jeho půjčky platit nemusíte

29. říjen 2014
Žurnál servis

Radiožurnál na vaší straně řešil příběh rodiny, který není nijak výjimečný. Paní se rozvádí s manželem a zjistila, že její muž má dluhy, které měl letos splatit. Zadlužil se ale ještě v době, kdy nebyli svoji. Může se stát, že je bude muset za něj hradit ona? A pomůže jí nějak, že už jsou v rozvodovém řízení? Odpovídal David Oplatek, ředitel Občanské poradny Brno.

Obecně platí, že manželka nemusí hradit dluhy svého muže, pokud vznikly ještě před uzavřením manželství. „V případě, kdy povinnou není posluchačka, je určitě na místě dát exekutorovi podnět k zastavení exekuce. V návrhu vysvětlí, že částka, která je vymáhaná, není předmětem společného jmění manželů, vznikla ještě před manželstvím, čili ona není tou povinnou, a vyzve exekutora, aby exekuci zastavil,“ popisuje Oplatek.

Důležité nicméně je komunikovat s exekutorem. Ten nemusí mít všechny informace, které se k dluhům vztahují, a na základě sdělení od manželky může postup exekuce upravit. Věřitel se tak bude uspokojovat jen z „manželovy“ poloviny společného majetku, a nikoli z manželčiny, nebo dokonce z jejího majetku osobního.


Jestliže má předmanželská smlouva nějak ovlivňovat i majetkové vztahy mimo to, co je mezi partnery, musí s jejím obsahem být seznámeny všechny strany: Když si tedy například manžel vezme v bance půjčku a zaručí se „společným“ domem, který je ovšem podle předmanželské smlouvy jen manželky, a o této smlouvě bance neřekne, nemusí pak banka k předmanželské smlouvě přihlížet a v případě nesplácení může požadovat úhradu z prodeje domu. Pokud je nicméně smlouva veřejnou listinou, předpokládá se, že se s jejím zněním banka seznámila.

„Pokud exekutor návrh na částečné zastavení exekuce zamítne, automaticky věc předává k exekučnímu soudu,“ dodává ředitel poradny. I v této fázi řízení by ovšem manželka měla reagovat na obsílky a s úřady komunikovat.

Pokud chcete podobným problémům předejít, můžete před uzavřením manželství upravit, jak budou majetkové poměry po sňatku fungovat.

„Je možné uzavřít takzvanou předmanželskou smlouvu. Je ale vždy na místě vyhledat notáře nebo advokáta, který se touto problematikou zabývá – nestačí sepsat smlouvu jen mezi snoubenci, je třeba z ní učinit takzvanou veřejnou listinu,“ radí Oplatek.

Bránit se placení partnerových dluhů může žena i v případě, že si je nadělal během trvání manželství. Stačí prokázat, že si partner půjčoval bez jejího vědomí, a sdělit toto věřiteli či exekutorovi okamžitě poté, co se o existenci pohledávek dozví.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio