Jistota pro případ nemoci: důchod si posílejte na účet

31. říjen 2014
Žurnál servis

Radiožurnál na vaší straně radil příbuzným staré paní, která skončila po mrtvici v nemocnici. Má byt, ve kterém se musí platit nájem a energie, jejím jediným příjmem je ale důchod, který jí chodí složenkou na poštu. Jak se postupuje v situaci, kdy je stará paní upoutaná na nemocniční lůžko? Ptali jsme se Julie Městkové, poradkyně organizace Život 90 zaměřené na pomoc seniorům.

Když člověk skončí v nemocnici a je potřeba zajistit přístup k jeho důchodu, měli by se jeho příbuzní obrátit o pomoc na nemocnici. „Doporučuju příbuzným, aby se obrátili na sociální pracovnici v nemocnici. Ta je tam proto, aby lidem v těchto situacích pomohla: je v kontaktu s personálem, s pacienty i s příslušnými úřady,“ radí Městková.

Jestliže jde o delší hospitalizaci a pacient je v nemocnici alespoň měsíc, je možné nechat důchod přeposlat do nemocnice. „Sociální pracovnice vyžádá důchod na poště, je uložen na depozitní účet nemocnice, a pacient si peníze buď vyzvedne, nebo je možné nechat poslat peníze na účet příbuzných,“ popisuje běžnou praxi poradkyně.


Co potřebujete k vyřízení průkazu zvláštního příjemce
- vyjádření lékaře
- souhlas se zpracováním osobních údajů
- důchodový výměr oprávněného
- občanské průkazy oprávněného i zvláštního příjemce
- případně vyplněnou žádost

Příbuzní mohou získat přístup k důchodu i pomocí ustanovení takzvaního zvláštního příjemce dávek důchodového pojištění; tento zvláštní příjemce pak může důchod vyzvedávat. „Žádá se na obecním úřadě podle místa trvalého bydliště, a to buď oprávněný osobně, nebo – pokud to zdravotní stav neumožňuje, může požádat i někdo blízký,“ vysvětluje Městková.

Existuje ovšem i podstatně jednodušší způsob, jak rodině zpřístupnit důchod pro případ nemoci: nechat si penzi posílat na běžný účet a zřídit k němu dospoziční právo. „Když příjemce důchodu skončí v nemocnici, pravidelné platby mohou díky inkasu odejít automaticky. A o případný výběr hotovosti nebo úhradu dalších výdajů se postarají příbuzní,“ dodává poradkyně.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio