Kolik našetříte na penzijním připojištění? Spočtěte si to!

18. září 2014
Žurnál servis

Penzijní připojištění má uzavřené téměř polovina Čechů. Mnozí z nás ale nevědí, kolik jim tyto úložky v důchodu vynesou. A vyplatí se vůbec tento typ zabezpečení na důchod? Radil Dalibor Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz.

Jestliže máte uzavřené penzijní připojištění, tedy původní produkt, který se dnes již nenabízí, můžete si zjistit přibližnou částku důchodu nejlépe v kalkulačce na internetu; najdete je u většiny společností.

Sestavili jsme příklad čtyřicetiletého člověka, který si odkládá už od třiceti tisícovku měsíčně. „Stávajícím tempem si naspoří cca 670 000 Kč. To je už včetně státních příspěvků, s průměrným ročním výnosem 1,7% a po zdanění. V praxi tak dostane asi 2200 Kč ke stávajícímu důchodu,“ počítá Chvátal.


Sice si tady povídáme o důchodech, ale víte, v kolika letech do něj půjdete? Já půjdu v 67 letech, moji kolegové ještě později. Dokážete si sebe představit v tolika letech v plném pracovím procesu? Možná při intelektuální činnosti novináře ještě snad ano. Ale ve výrobě? Naprosto vyloučeno. To ale není věk, kdy musím odejít do důchodu, nikoli. To je věk, kdy mi stát začne důchod vyplácet. Je tedy v mém vlastním zájmu, abych měl k dispozici takovou částku, se kterou budu moci spát už v 60 letech bez obav, že každý den budu muset jíst omítky. V té souvislosti bych měl pro posluchače tip na netradiční investici na důchod: investujte do svých dětí. Správnou výchovou se vám tato investice vrátí i v důchodu, tedy v době, kdy vás stát, s radostí politikům vlastní, odkopne.

U nových produktů takzvaného třetího pilíře se podobná kalkulace tak snadno udělat nedá. „Na konci může mít klidně dvoj- či trojnásobek, anebo také může o vložené prostředky výrazně přijít. Jde jen o to, kolik štěstí bude mít při investování do fondů. Na druhé straně není třeba mít přehnané obavy, vždy lze zvolit takovou investiční strategii, aby se rizika minimalizovala,“ vysvětluje šéfredaktor Měšec.cz.

A kolik by si člověk mel odkládat, aby v penzi mohl být v klidu? To záleží na tom, kolik by chtěl v důchodu pobírat. „Pokud by si přál čtyřicátník například k jedenáctitisícovému důchodu od státu přidávat devět tisíc, a to po dobu 25 let, musel by si naspořit asi 2,7 milionu bez zhodnocení a inflace. To si může asi dovolit málokdo,“ počítá Chvátal.

Na penzijní připojištění se podle něj vyplatí dávat maximálně 2000 korun měsíčně, na které se ještě vztahuje státní podpora. „Případný přebytek doporučuji posílat, respektive investovat do alternativ. Těmi mohou být akcie, podílové fondy, omezeně lze využít i stavební spoření jako konzerzativní investici, pronájem nemovitosti a podobně. Trochu jiná situace je jen v případě, že vám na penzijní spoření přispívá zaměstnavatel; v té situaci je výhodnost takového spořicího produktu výrazně vyšší,“ doporučuje Chvátal.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio