Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Po telefonu vám to neřeknou

1. duben 2015
Žurnál servis

Zatímco někteří lidé leccos odkládají na poslední chvíli, jiní mají rádi pořádek a vše zařízené s předstihem. Na Žurnál servis se obrátil posluchač, který chtěl vědět, kolik má zaplatit na dani z nemovitosti – z chalupy, kterou má v Jižních Čechách. I když má na zaplacení čas do května, nechtěl nic podcenit; ale narazil. Proč, to vysvětlovala mluvčí Generálního finančního ředitelství ČR Petra Petlachová.

Posluchač se se výši daně z nemovitých věcí – jak se nově nazývá dřívější daň z nemovitostí – dotazoval telefonicky na příslušném finančním úřadu. Úředníci mu nicméně částku odmítli po telefonu sdělit.

„Úředníci postupovali správně. Poskytnutím informace o výši daně osobě, u které nemá správce daně jednoznačně prokázáno, že se jedná o poplatníka – což na základě e-mailové nebo telefonické žádosti opravdu nemá – by mohlo dojít k porušení povinnosti úřední osoby zachovávat mlčenlivost o tom, co se při správě daní dozvěděla o poměrech jiných osob,“ vysvětluje Petlachová.


Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí je nutné doručit správci daně, což je místně příslušný finanční úřad, do 31. ledna příslušného roku. Pokud od předešlého zdaňovacího období nedošlo k žádným změnám, daňové přiznání se nepodává. Daň je splatná, pokud nepřesáhne částku 1 000 Kč, do 31. května; jinak je možné ji splácet ve čtyřech stejných splátkách, a to vždy nejpozději do 31. května, 30. června, 31. srpna a 30. listopadu. Lze ji však celou zaplatit do 31. května.

Pokud by posluchač opravdu chtěl okamžitě vědět, jak vysokou daň má zaplatit, musí se na příslušný finanční úřad obrátit formálnějším způsobem: osobně, poštou nebo prostřednictvím datové schránky.

A nesmí zapomenout uvést všechny údaje, které se spočtení daně týkají.

„Velmi důležité je uvést identifikaci poplatníka, a to rodným číslem, případně identifikaci nemovitých věcí, a adresu, kam má správce daně odpovědět. Bohužel, správcům daně jsou velmi často doručována podání s dotazem typu: ‚Koupil jsem nemovitost, kolik mám zaplatit na dani?‘ a podpis. Na takovéto podání nemůže správce daně ani při nejlepší vůli řádně odpověď,“ upozorňuje mluvčí.

Nicméně není třeba spěchat: daň z nemovitých věcí se platí až v květnu, a složenky by všem, kdo daň přiznali do konce ledna nebo v některém z minulých let, měly do schránky dorazit do 25. května.

„Pokud do tohoto data poplatník složenku neobdrží, a nezná výši daně z nemovitých věcí, tak by se měl, stejně jako v předchozím případě, obrátit na spravující územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu,“ uzavírá Petlachová.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio