Letošní zimu ušetříme. Topení plynem i elektřinou bude levnější

4. září 2015
Žurnál servis

Češi se připravují na topnou sezónu. Víc zakázek hlásí nejen prodejci palivového dřeva, ale také kominíci. Kdo letos ušetří a čím se vyplatí topit?

Přestože léto ještě není u konce, Češi se už teď připravují na topnou sezónu. Až trojnásobně víc objednávek nyní vyřizují nejen prodejci dřeva, ale také kominíci.

Kdo za vytápění tedy ušetří nejvíc? Ve srovnání s minulým vyúčtováním to budou domácnosti, které topí plynem. Těch je taky v Česku nejvíc – skoro jeden a půl milionu.

Nejlevnější je dřevo


Zahájení a ukončení topné sezony stanoví vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb., která ji definuje jako období mezí 1. září a 31. květnem. Teplo se ale domácnostem začne dodávat až tehdy, kdy venkovní teplota po dva dny po sobě klesne pod 13°C a předpověď se zvýšením nepočítá. Pro ukončení sezóny pak platí analogické pravidlo.

„Pokud lidé vytápí plynem rodinný dům - ušetří i v řádech tisíců korun. Pomohla tomu i mírná zima. Míň peněz vydají i lidé, kteří topí elektřinou,“ říká ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Podle něj by mohlo zlevňování pokračovat i příští rok. Přesto ale elektřina patří mezi nejdražší způsob vytápění.

Nejlevnější je dřevo - tím v Česku topí skoro 300 tisíc domácností. Oproti loňsku se jeho cena nezvýšila. Za metrák měkkého dřeva zákazníci zaplatí kolem devíti set korun, tvrdé dřevo je zhruba o tři sta korun dražší. S blížící se zimou se ale zásoby prodejců zmenšují a ceny by pak mohly růst.

Nezapomeňte si nechat před zimou zrevidovat komín

Ze zákona musí mít každý komín revizi minimálně jednou do roka. Lidé to ale často nechávají na poslední chvíli. Třeba kominík Viktor Puci se v posledních dnech skoro nezastaví. Denně obejde i osm domů.


Domácnosti, které topí plynem, letos můžou ušetřit až deset procent. Ti, kteří topí elektřinou, ušetří zhruba 5 procent.

„Spousta lidí si ale komín nenechá zkontrolovat před zimou vůbec. Vystavují se tak riziku,“ upozorňuje Viktor Puci.

V komínech se totiž usazuje popílek. Spaliny odcházejí pouze úzkou štěrbinou a hrozí, že by mohlo dojít k udušení obyvatel bytu. Druhým velkým rizikem je podle Viktora Puciho, když byt není vůbec odvětráván. Může totiž dojít v tom případě k podtlaku a spaliny se mohou začít vracet do místnosti.

autor: zus
Spustit audio