Má žena po návratu z rodičovské nárok na své původní místo? Jak kdy

24. září 2014
Žurnál servis

Když žena na více než dva roky opustí místo, kde pracuje, na její práci zaměstnavatel obvykle musí najmout někoho jiného. Třeba na postu náměstkyně ředitele je ovšem dost složité zaměstnance vyměnit – návrat původní náměstkyně si proto zaměstnavatel nemusí přát. Může pak matka po rodičovské dovolené dostat jinou práci, třeba i za nižší mzdu?

„Pokud by se vracela po skončení mateřské, tak by byl zaměstnavatel povinen ji vrátit na její původní práci a pracoviště. Pokud se vrací po skončení rodičovské, je situace jiná,“ vysvětluje Tomáš Palla, právník Regionálního poradenského centra pro zaměstnance Českomoravské konfederace odborových svazů.


Zaměstnavatel je zejména povinen dodržet dříve sjednaný druh práce a místo výkonu práce, resp. další podmínky dle pracovní smlouvy. K jejich změně by mohlo dojít pouze se souhlasem zaměstnankyně.

Po rodičovské dovolené má žena (nebo samozřejmě i otec, pokud byl na rodičovské on) nárok na místo, které odpovídá jeho pracovní smlouvě. „Pokud ona má druh práce náměstkyně ředitele v pracovní smlouvě, tak jí nejde přidělovat žádnou jinou práci, ledaže by se strany dohodly na změně pracovní smlouvy,“ popisuje právník. Jestliže je formulace v pracovní smlouvě jiná, může zaměstnankyně samozřejmě dostat i jinou pozici.

Problém by nastal ve chvíli, kdy by místo náměstky nebylo volné a žena nesouhlasila se změnou smlouvy. „Pokud se strany na změně nedohodnou, ale zaměstnavatel nebude zaměstnankyni přidělovat sjednanou práci, pak vzniká překážka v práci na straně zaměstnavatele, za niž náleží zaměstnankyni náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Pracovní poměr také může být samozřejmě ukončen z důvodu nadbytečnosti zaměstnankyně, tedy z důvodu, s nímž je spojeno právo na odstupné,“ vysvětluje Palla.

Není možné ani to, aby zaměstnavatel svévolně snížil ženě mzdu, pokud ji má uvedenou ve smlouvě. „Pokud je mzda sjednána přímo v pracovní smlouvě, lze i toto ustanovení smlouvy měnit pouze dohodou stran. Pokud je mzda jednostranně určená zaměstnavatelem, třeba mzdovým výměrem, zaměstnavatel může změnu provést také výměrem, ale musí dodržet pravidlo stejné odměny za stejnou práci, tedy za práci stejné hodnoty,“ radí právník.

To v praxi znamená, že nemůže ženu formálně nechat náměstkyní, ale přitom jí o dvě třetiny snížit plat oproti stávající náměstkyni.

Kdyby se zaměstnankyni nelíbilo, jak s ní zaměstnanec zachází, může se obrátit na úřady. „Jednak by bylo možno obrátit se na dozorový orgán, tedy oblastní inspektorát práce. Samotný problém v rovině vztahu zaměstnavatel a zaměstnanec však může řešit pouze soud,“ vysvětlil Palla.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio