Matka je alkoholička. Můžu dostat sestru do péče?

14. listopad 2014
Žurnál servis

Dívat se na to, jak člen vaší rodiny trpí kvůli drogám nebo alkoholu, je velmi obtížné. A ještě mnohem těžší to je, když na jeho chátrání doplácí i jeho malé děti. Jako v rodině devatenáctileté ženy, která má devítiletou sestru. Matka obou dívek je těžká alkoholička, té mladší nezajišťuje jídlo, oblečení ani potřeby do školy, a tak je holčička velmi často u své sestry, která se odstěhovala k partnerovi. Může starší sestra dostat tu mladší do péče? Radila Monika Krausová z Občanské poradny Plzeň.

„Obecně lze říci, že pokud se něco takového stane, měla by starší sestra neprodleně o všem informovat příslušný sociální odbor v místě trvalého bydliště dítěte (tzv. OSPOD – oddělení sociálně právní ochrany dítěte) a za jeho asistence a pomoci následně kontaktovat příslušný okresní soud s návrhem na zřízení jiné formy náhradní rodinné péče, tedy se svým požadavkem, že chce mít sestru ve své péči, a zvolila by jeden ze způsobů náhradní péče,“ popisuje Krausová.


Formy náhradní rodinné péče jsou nově (po zrušení zákona o rodině) od ledna 2014 upraveny občanským zákoníkem a může se vesměs jednat o čtyři možnosti: svěření dítěte do péče jiné fyzické osoby než rodiče, pěstounskou péči, poručenství nebo osvojení.

Starší sestra by se měla připravit na to, že bude potřeba zajistit celou řadu dokumentů: jak pro popsání současné situace holčičky, tak i pro posouzení, zda v případě svěření do péče bude schopná se o sestru postarat.

„Starší sestra by si měla minimálně zajistit osobní doklady své i sestry, údaje o sociálních poměrech rodiny, doložit situaci v rodině například svědeckými výpověďmi (sousedů, svého přítele, paní učitelky ve škole apod.), je možné také doložit zprávu o zdravotním stavu a vývoji dítěte (napříkad jestliže se nevhodné prostředí už projevuje ve vývoji dívky a zasahuje její psychiku). Zejména je pak nutné si připravit údaje o vlastních ekonomických a sociálních poměrech – tedy o tom, jak je sestra schopna se o nezletilou postarat a poskytnout jí zázemí,“ vypočítává poradkyně.

Pokud starší sestra ještě nemá stabilní příjem a je závisl na výdělku partnera, jeví se jako nejvhodnější, aby požádala o pěstounskou péči. Ta je totiž spojena s možností čerpat příspěvek, který by pokryl náklady, které by pečující rodina s holčičkou měla.

„Matce nezletilé by sice zůstala i nadále vůči dítěti její vyživovací povinnost, tu však by měla v takovém případě povinnost plnit vůči úřadu, který by dávky vyplácel. Ten by pak také vymáhal případné neplnění této povinnosti,“ dodává Krausová.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio