Může lékař odmítnout pacienta, který „neposlouchá“?

7. říjen 2014
Žurnál servis

Těhotná pacientka odmítla jedno z vyšetření, na která jí poslal její gynekolog. Lékař jí v reakci na to oznámil, že pokud o sebe nechce pečovat, tak ať si najde jiného lékaře. Má na takový postupo právo? Radili jsme se s právníkem České lékařské komory Milošem Mácou.

„Zákon o zdravotních službách uvádí, že lékař může ukončit péči o pacienta pouze v případě, že ten pacient soustavně a úmyslně nedodržuje léčebný postup. O to rozhodně při jednom odmítnutém vyšetření nejde,“ domnívá se Máca. Toto pravidlo pochopitelně platí nejen u gynekologa, ale i u všech ostatních lékařů.

„Pokud by si pacientka chtěla stěžovat, může se obrátit na Českou lékařskou komoru. Formální stížnost může adresovat i poskytovateli, a pokud by nebyla spokojena s tím, jak ji vyřídil, může se obrátit na registrující orgán – nejčastěji je to krajský úřad,“ radí právník. Lékař přitom může být potrestán i pokutou.

Jestliže by pacientka k tomuto lékaři už chodit nechtěla, a zároveň měla problém najít jiného, který by si ji vzal do péče, měla by se obrátit na zdravotní pojišťovnu. „Pojišťovna má být nápomocna při hledání lékaře, který by pacientovi byl schopen poskytovat péči,“ potvrzuje Máca.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio