Na nedostatky dovolené si stěžujte okamžitě. Abyste pak mohli reklamovat

6. červenec 2015
Žurnál servis

Pokud se chystáte na dovolenou a něco se nepovede, je pochopitelné, že se pokusíte poskytnutou službu reklamovat. Jak a kdy to udělat, abyste měli co největší šanci na úspěch, radily Gerta Mazalová, předsedkyně Sdružení obrany spotřebotelů - Asociace, a advokátka Lucie Petránková, mluvčí sdružení Spotřebitel.net.

Reklamovat dnes můžete celou řadu nedostatků zakoupeného zájezdu. „Pokud se rozchází realita s očekáváním, je možné reklamovat v zásadě cokoli. Cokoli, o čem jsme byli ujištěni, a není to tak,“ vysvětluje Petránková.


Konkrétně je možné reklamovat například ubytování, polohu, kategorii ubytování, vybavení ubytování, dopravu, kategorii dopravního prostředku, stravování, rozsah a jeho způsob – ale třeba i špinavé moře. Když bude v místě zvyklostí usměvavý personál, lze reklamovat mračení personálu. Dále lze reklamovat zpoždění letu, požadovat náhradu tzv. ztrátu radosti z dovolené a podobně.

Reklamaci samozřejmě uplatníte snáze, pokud bude požadovaná charakteristika zájezdu uvedena v cestovní smlouvě.

„Jestliže cestovní kancelář slibuje hotel s klimatizovanými pokoji 2 minuty od pláže, neměla by mít problém tuto skutečnost do smlouvy přímo uvést,“ doporučuje důrazně Mazalová požadavek, který někdy cestovky nerady plní.

Pokud se stane, že člověk musí na dovolené řešit nějaký problém – například dostane hotel či pokoj jiné kvality, než si sjednal – kromě náhrady nákladů (zaplatil více, než co dostal) může žádat i odškodnění.

„Je oprávněn požadovat tzv. náhradu za újmu za narušení dovolené – to je nemajetková újma, která zákazníkovi vznikla podstatným narušením dovolené. Někdy je totiž právě řešení nastalých vad zájezdu spojeno se značným nervovým vypětím,“ vysvětluje předsedkyně SOS-Asociace.


Měli jsme případy, kdy zákazníci po příletu vůbec netušili, kde budou spát, protože hotel pro ně neměl rezervované pokoje. Taková situace je velký nápor na nervy, které by si měly na dovolené odpočinout. Tato psychická újma tak musí být kompenzována.

Důležité nicméně je, aby si člověk na problémy při zájezdu – špatný pokoj, nekvalitní služby, brouky v pokoji, nedostatky stravování atd. – stěžoval hned na místě, a to prokazatelně.

„Je třeba na místě s delegátem sepsat reklamaci, konkrétně popsat, co namítám a jak chci vadu odstranit. Kopii sepsané reklamace je dobré si uschovat. Zároveň doporučujeme pořídit fotodokumentaci, případě si zajistit jiné důkazní prostředky jako je vyjádření svědků, hotelu, místních úřadů a podobně,“ radí Mazalová.

Pokud se problém nepovede vyřešit okamžitě na místě, je třeba se po návratu obrátit na cestovku.

„Po návratu je třeba do jednoho měsíce písemně oslovit pořadatele zájezdu, případně zprostředkovatele, který mi zájezd prodal, s konkrétním požadavkem na slevu či újmu za narušení dovolené,“ radí Petránková.

Reklamace by měla být opět písemná, s veškerou dokumentací, kterou jsme k věci pořídili.

TIP: Pokud si nebudete vědět rady, můžete se obrátit na poradny spotřebitelských organizací.

A co v případě, že cestovní kancelář reklamaci neuzná? „Pak bych svůj nárok uplatnila soudně,“ uzavírá mluvčí Spotřebitel.net.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio