Nájemník má v bytě kočku. Může chtít majitel kauci navíc?

14. duben 2015
Žurnál servis

Nový občanský zákoník zakázal majitelům bytů, aby nájemníkům mluvili do toho, jestli mají v bytě domácí zvíře. Co když ale nájemník má smlouvu ještě z doby platnosti starého zákoníku, a v ní se zavázal, že si psa, kočku ani jiného chlupáče nepořídí – a teď najednou v bytě kočku má? Na to jsme se ptali advokátky Dagmar Raupachové.

Celkově se dá říci, že v této věci majitel bytu příliš velké šance nemá. Pokud se zvíře chová adekvátně svému druhu a kvalitě bydlení, není důvod, aby jeho majitel platil automaticky něco navíc, nebo dokonce dostal výpověď.


Umím si představit, že v luxusním domě s mramorovým schodištěm, kde obyvatelé domu lpí na čistotě schodiště a chodby, mohou být ťápoty dvou dog nebo deseti vlčáků obtěžováním, které se bude hodnotit jako nepřiměřené poměrům v domě, a ani častější úklid by to nemusel spravit.

Nový občanský zákoník totiž nájemníkům výslovně dává právo chovat v bytě zvíře.

„Pokud se před rokem 2014 nájemce ve smlouvě zavázal, že nebude v bytě chovat zvíře, tak od ledna 2014, kdy nabyl účinnosti nový občanský zákoník, toto smluvní ustanovení vymáhat nelze. Není-li to ujednáno ve smlouvě, nemusí nájemce ani oznámit pronajímateli, že zvíře v bytě má,“ zdůrazňuje advokátka.

Důvod k výpovědi by vznikl pouze v případě, že by zvíře nadměrně obtěžovalo okolí. „Může to být hlasitý neustálý štěkot, vytí, nadměrný zápach: to jsou případy, kdy musí nájemce počítat s tím, že pronajímatel může ukončit nájem předčasně,“ vysvětluje Raupachová.

Pokud se zvíře občas projde s mokrými tlapami po chodbě v běžném domě, kde zvířata chovají i jiní obyvatelé, a majitel po něm vytře, není to rozhodně důvod k výpovědi.

Chov zvířete není ani důvodem k jednostrannému zvýšení nájmu nebo vyměření kauce. Zcela „zadarmo“ to ovšem pro nájemníka také být nemusí.

„Pokud chov zvířete vyvolá potřebu zvýšených nákladů, například na údržbu společných částí domu, pak nájemce musí tyto náklady nahradit. To je docela logické. Upozornila bych pouze na to, že tyto náklady musí být prokazatelné,“ uzavírá advokátka.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio