NÁVOD: Jak správně vyřadit vozidlo z registru

21. říjen 2014
Žurnál servis

Zbavit se starého automobilu není úplně snadné. Nestačí totiž, že vůz dovezete na šrotoviště – k autu totiž máte i celou řadu dokumentů, a ty je třeba vypořádat. Radili jsme s Josefem Pokorným, ředitelem odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy.

Po sešrotování vozidla by měl člověk co nejdříve navštívit registr vozidel. „Do 10 pracovních dnů bych měl jít to vozidlo vyřadit trvale z registru vozidel,“ radí Pokorný.


Dokumenty potřebné k vyřazení vozu z evidence
- doklad o ekologické likvidaci
- oba technické průkazy
- registrační značky
- vyplněný formulář

Dalším krokem k vyřazení vozidla je návštěva pojišťovny, u níž má člověk uzavřené pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. „S technickým průkazem, ve kterém mám záznam o vyřazení z registru, jdu na příslušnou pojišťovnu a zruším pojistku, tedy vypovím pojistnou smlouvu. Mělo by to být vždycky tímto způsobem,“ zdůrazňuje ředitel Pokorný.

Pokud totiž člověk vypoví pojistku, ale auto nevyřadí z evidence vozidel, hrozí mu sankce. „Pokuta může dělat 2500 až 20 tisíc korun,“ upozorňuje Pokorný.

Nejen když auto likvidujete, ale především při prodeji vozidla si pečlivě uschovejte všechny dokumenty, které s ním souvisí. Pokud by došlo k nejasnostem ohledně toho, kdy jste se auta zbavili a na základě jakých dokumentů, je třeba, abyste měli doklady k dispozici.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio