Nebezpečné náčiní v tanečním studiu: reklamujte kurz, nebo volejte ČOI

5. leden 2015
Žurnál servis

Posluchačka Žurnál servisu má předplacený kurz pole dance - tedy sportovního tance u tyče. S výukou je spokojená, ale s vybavením studia je to horší. Tyče, na kterých cvičí, totiž špatně drží a občas spadnou. Ohrožují přitom nejen účastnice kurzu, ale i děti, které chodí do studia na odpolední „tanečky“. Provozovatel ale bere opravu na lehkou váhu. Jak ho donutit k nápravě, na to jsme se ptali Gerty Mazalové, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů - Asociace.

Kurz tance je služba jako každá jiná, a proto se dá reklamovat. To by ostatně měla udělat i naše posluchačka.


Spotřebitel, který chodí tam, kde sám vidí, že to není bezpečné, velmi riskuje.

„Měla by požadovat zjednání nápravy. Poskytovatel služeb musí spotřebitelce vystavit reklamační protokol. A pokud nezjedná nápravu do 30 dnů, pak je možno odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz,“ radí Mazalová.

Ještě před reklamací je ovšem dobré mít důkazy o tom, že nářadí opravdu je nebezpečné. „Bylo by dobré vyfotit nebo nahrát tu vadnou tyč, nebo alespoň mít svědka, že ta tyč není v pořádku, že se hýbe a je nebezpečná,“ dodává.

Posluchačka už několikrát provozovatele studia žádala o opravu nářadí, on ale problém vyřeší vždy jen provizorně a za pár dní jsou tyče v původním stavu. Lektorky jeho kurzů jsou přitom vynikající a posluchačka by na jejich lekce chtěla chodit i dál. Je možné nějak podnikatele donutit k opravě, aby kurzy mohly pokračovat?


Ze zákona o obecné bezpečnosti výrobků
§3, odst 1
Bezpečným výrobkem je výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek užití nepředstavuje po dobu stanovenou výrobcem nebo po dobu obvyklé použitelnosti nebezpečí, nebo jehož užití představuje pro spotřebitele vzhledem k bezpečnosti a ochraně zdraví pouze minimální nebezpečí při užívání výrobku atd.
Bezpečnost výrobku se posuzuje podle souladu s předpisy, které ji upravují, případně technickými normami či doporučeními Evopské komise; kromě toho také podle
§3, odst 5
d) pravidel správné praxe bezpečnosti výrobku uplatňovaných v příslušném oboru,
e) stavu vědy a techniky,
f) rozumného očekávání spotřebitele týkajícího se bezpečnosti.

„Česká obchodní inspekce je dozorovým orgánem podle zákona o obecné bezpečnosti výrobků, spotřebitelka se proto může obrátit na ni. Může oslovit i živnostenský úřad, který může prověřit, zda je podnikatel způsobilý k provozování této živnosti,“ doporučuje předsedkyně SOS-Asociace.

O sportovní náčiní, které spotřebitelům poskytují, se přitom musí starat i podnikatelé v posilovnách nebo třeba v tělocvičnách, kde se cvičí na kruzích a šplhá po laně.

„Každý výrobek, tedy každá věc, která je využita jako sportovní náčiní podnikatelem, který služby poskytuje, musí splňovat parametry obecné bezpečnosti výrobků, tak jak to ukládá zákon číslo 102/2001 Sb.," vysvětluje Mazalová.

V případě, že sportovní náčiní nesplňuje požadavky na bezpečnost, odpovídá podnikatel za škodu, která by mohla spotřebiteli vzniknout při jeho použití – například bude odpovídat za poškozené zdraví, pokud se při cvičení zraníte. „Nebezpečný výrobek nesmí podnikatel jakkoli využívat nebo zdůrazňuje předsedkyně SOS-Asociace.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio