Nenáročný mazlíček pro třeťáka? Sklípkan!

25. červenec 2015
Žurnál servis

Některé děti rodiče prosí, že chtějí pejska, jiné si přejí morče, a některé třeba velkého chlupatého pavouka. Je rozumné jim vyhovět a sklípkana pořídit? Na to jsme se ptali chovatele těchto členovců, MVDr. Vítězslava Honsy.

Chovatel rozhodně nedoporučuje vyhovět dítěti hned, když s podobným nápadem přijde. „Když dítě pavouka chce, je třeba vydržet pár let, kdy o pavouka škemrá a chce ho. A pokud ten zájem trvá, pak je třeba, aby rodič převzal zodpovědnost a začal se s tím dítětem o toho pavouka starat taky,“ vysvětluje veterinář.

Asistence rodiče je potřebná, protože sklípkani mohou být i nebezpeční – ne že by vás zabili, ale zdravotní problémy způsobit mohou. „Jsou tam určitá rizika způsobená kousnutím, nebo jsou tam žahavé chloupky, které se mohou dostat do oka nebo způsobovat alergii,“ vysvětluje Honsa.

Čtěte také

Jako zkušený otec tří dětí se domnívá, že vě věku, kdy se dítě dokáže obecně postarat o jakékoli zvíře, zvládne i chov sklípkana. „Hranice je tak 8, 9, 10 let, kdy je dítě schopné k pavoukovi nelézt a vždycky ho obhospodařit s tím rodičem,“ domnívá se chovatel.

Na druhou stranu, pokud se člověk rozhodne, že si sklípkana do domácnosti pořídí, vyjde ho „mazlíček“ podstatně levněji než kočka nebo morče, které potřebují spoustu vybavení. „Příprava je skoro nula,“ vyčísluje náročnost chovu Honsa.

Stačí zajít na burzu a od chovatele si pavouka rovnou odnést domů. „Když si ho člověk pořídí, bude tak velký, že ho může mít v takzvané filmovce, tedy v krabičce od filmu – pavouci jsou jako kaktusy, nemůžete je hned přesadit do velkého květináče. A pak časem si koupí větší krabičku, a na ty velké exempláře stačí třeba krabička 20 x 20 x 15 centimetrů s rašelinou na dno,“ popisuje chovatel.

A když vám pavouk uteče? Může vyděsit sousedy, ale větší nebezpečí hrozí jemu samotnému. „Pavouk totiž potřebuje vlhkost – a v běžném panelákovém bytě nebo domě uhyne během jednoho až tří týdnů, podle druhu,“ uzavírá veterinář.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio