O exekuci musíte požádat, potvrzení dluhu a jeho splatnosti nestačí

22. září 2014
Žurnál servis

Na linku Radiožurnálu se obrátil posluchač, kterého překvapilo, že i když vymáhá peníze na dlužníkovi přes soud, nedostává informace o tom, jak exekuce probíhá. Lidé si ovšem poměrně často pletou nalézací řízení u soudu s exekucí.

„K nám do bezplatných poraden chodí lidé, kteří si myslí, že jim k zahájení soudu stačí to jedno rozhodnutí soudu z nalézacího řízení. Myslí si, že když lhůta k zaplacení, kterou soud dlužníkovi vyměřil, uplyne marně, že se automaticky zahajuje exekuce. Ale tak to samozřejmě není,“ upozorňuje mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Aby exekuce začala, je potřeba donést exekutorovi potřebné podklady. „Musíte mít v ruce vykonatelné rozhodnutí soudu, který rozhodl o tom, kdo je dlužníkem, jaká je dlužná částka, a do kdy má být uhrazena,“ vysvětluje mluvčí.

Nemělo by se stávat, že věřitel nebude mít informace o tom, jak vymáhání probíhá. „Věřitel je jedním z účastníků řízení, a je mu tedy standardně doručováno – ví tedy, které exekuční příkazy soudní exekutor vydal a který majetek neplatiče postihnul.

Ohledně vymožené částky a dalších podrobností můžu doporučit nahlédnutí do spisu, to je zákonná možnost, které může využít každý účastník řízení. Můžete položit dotaz exekutorskému úřadu, třeba prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu, a jsou tady i různé formy vzdáleného přístupu,“ popisuje Báčová.

Pokud člověk chce sám řízení urychlit, měl by především exekuci zahájit co nejdříve poté, co soud dluh potvrdí. Důležité také je, aby věřitel s exekutorem komunikoval. „V případě, že třeba má informace o majetku dlužníka, který v exekuci dosud nebyl postižen, tak by o tom měl zpravit soudního exekutora,“ radí mluvčí.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio