Očkovat se můžete i při rýmě a kašli. Bát se nemusí ani děti

26. leden 2015
Žurnál servis

Posluchač Radiožurnálu trpí na různá nachlazení a jeho praktický lékař mu doporučuje očkování proti chřipce. Náš posluchač si není jistý, zda se má nechat očkovat, protože na podzim, kdy se vakcína podává, už vždycky posmrkává a pokašlává. Lékař tvrdí, že to nevadí a že očkovací látku je možné aplikovat i při mírném nachlazení. Je to opravdu tak? Na to jsme se zeptali sekretáře České vakcinologické společnosti, profesora Romana Chlíbka.

„Záleží hodně na tom, jaký je původce nemoci a na závažnosti nemoci. Pokud půjde o virové nachlazení nebo postižení horních cest dýchacích a onemocnění probíhá mírně bez vysokých teplot a tak dále, tak očkování možné je,“ vysvětluje profesor Chlíbek.


U běžných, drobných, mírných viróz, posmrkávání, škrábání v krku a podobně, je možné očkovat.

Naopak pokud by mělo jít o bakteriální infekci se závažnějším průběhem, je lepší očkování odložit.

„Řada lidí si myslí, že pokud jsou očkováni během probíhajícího mírného onemocnění, tak jim očkování uškodí. Tomu tak není, ale zpravidla dochází k tomu, že pak odpověď na očkování není úplně stoprocentní, může dojít k selhání vakcíny, a podobně,“ vysvětluje vakcinolog důvody, proč neočkovat.

Pokud si pacient není jist, zda vakcínu při mírném onemocnění chce, je vhodné zvážit možné přínosy a rizika. „U očkování proti chřipce je možné i chvíli počkat, dokud se pacient nevyléčí, protože tuto nemoc je možné očkovat celý podzim a celou zimu. Ale například u klíšťové encefalitidy je lépe očkovat i v případě mírného onemocnění, než rozbít očkovací schéma, když se má podat druhá nebo třetí dávka,“ popisuje profesor Chlíbek.

Pokud máte doma miminko, které prochází teprve prvním povinným očkováním, je třeba rovněž hodnotit celkovou situaci. „Vždycky je lepší očkovat kojence plně zdravého. V případě, že začínáme s očkováním, já doporučuji spíše počkat, až kojenec je plně zdravý, nicméně nemusí se řešit nějaká rekonvalescence – bezprostředně po skončení virózy je možné aplikovat první dávku,“ doporučuje vakcinolog.

Naopak ve chvíli, kdy by hrozilo, že se na úplné uzdravení bude čekat měsíce, je vhodnější vakcínu podat i lehce „nachcípanému“ dítěti. „Jsou děti, které zahájí rýmou v říjnu a pak posmrkávají dva tři měsíce, takže kdybychom čekali na úplné uzdravení, narušila by se ochrana dětí. Proto v těchto případech lékař zhodnotí stav, a pokud je to mírně probíhající viróza s teplotou do 38 stupňů, očkovat lze,“ dodává.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio