Odměny pro vedoucí společenství vlastníků: tabulky na ně nejsou

14. říjen 2014
Žurnál servis

Kolik peněz si zaslouží členové vedení společenstní vlastníků jednotek, kteří pracují „pro blaho kolektivu“? Je několik tisíc měsíčně přiměřené, nebo je to moc? Radili jsme se s advokátkou Radkou Chlebcovou, která se na právní rady v oblasti bydlení specializuje.

Jednotný mustr na to, jaká má být odměna pro předsednictvo společenství či družstva neexistuje. „Někde se pohybuje v řádu několika tisíc korun ročně, jinde až několik tisíc korun měsíčně. Záleží často na velikosti společenství a na jeho konkrétní ekonomické situaci,“ vysvětluje advokátka.

Člověk, kterému přijdou odměny příliš vysoké, může toto téma navrhnout k projednání na shromáždění vlastníků jednotek.

„Řešením však také je nechat si předložit výkaz práce členů výboru, nebo kandidování do výboru společenství. Majitelé bytů si často nedovedou představit, kolik hodin práce týdně je potřeba fungování chodu domu věnovat. Někdy to bývají i desítky hodin a odměna tak může být adekvátní rozsahu práce,“ vysvětluje advokátka.

Pokud by podle vás odměny byly příliš vysoké a ostatní členové družstva vás „přehlasovali“, můžete se do tří měsíců bránit u soudu. „Majitelé ostatních bytů se mohou obrátit na soud a požadovat, aby v záležitosti, o které hlasovalo shromáždění, sám rozhodl. Soud může také dočasně zakázat jednat podle usnesení shromáždění, které je u soudu napadáno,“ doporučuje Chlebcová.

Podobně situace funguje i u bytových družstev. „Členové představenstva družstva zejména musí mít na rozdíl od členů výboru SVJ uzavřené smlouvy o výkonu funkce. Výše odměny je stanovena členskou schůzí a uvedena ve smlouvě o výkonu funkce. Neplatnosti usnesení členské schůze o výši odměn je možné se v tomto případě domáhat, pokud by výše odměn byla v rozporu se stanovami družstva nebo dobrými mravy,“ informuje advokátka.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio