Okukuje vás soused přes plot? Je to protiprávní

22. duben 2015
Žurnál servis

Představte si, že se opalujete na zahradě nebo se cachtáte s rodinou v bazénu – a najednou zjistíte, že si vás soused přes plot fotí. Je sice na svém pozemku; ale má právo na takovou zvědavost? Žurnál servis se na to ptal právníka Pavla Říčky.

Na Žurnál servis se obrátil posluchač, který má dlouhodobé problémy se sousedem. Ten ho okukuje, fotí, zároveň ale kritizuje ostatní, když se jen podívají přes jeho vlastní plot.

Zákony na takovéto spory pamatují – apelují ovšem na „zdravý rozum“. „Nikdo by se neměl chovat tak, aby obtěžoval druhého, například ostatní vlastníky pozemků, nad míru přiměřenou místním poměrům. To je obecné ustanovení,“ konstatuje advokát Říčka.


Jeden z kuriózních případů byl takový, že si sousedi postavili svoji terasu takovým způsobem, že z vyvýšeného místa soustavně pozorovali veškeré dění na sousedním pozemku v intimní zóně, kde bylo pískoviště, terasa a tak dále. Soud označil tuto situaci za obtěžující a stanovil pravidla imisí – koukání se sousedovi na plot.

Co to konkrétně znamená, to už neříká zákon, a musely to vyložit soudy. „V posledních několika letech existuje judikatura, která koukání dalekohledem, sledování, šmírování a podobně, zakazuje a označuje to za jednu z emisí nebo imisí, které obtěžují souseda při užívání jeho domu,“ vysvětluje právník.

„V zásadě to znamená: Nemůžeme dělat to, že postavíme stolek k plotu a budeme systematicky sledovat sousedy,“ shrnuje Říčka.

Pokud jde o fotografování, tam je situace ještě jasnější. „Občanský zákoník chrání každou osobu před tím, aby někdo neoprávněně pořizoval její nahrávky, ať už jsou to audionahrávky, fotografie, videa a tak dále. To znamená, že si nás zásadně bez našeho souhlasu nikdo nemá co fotit, natáčet a tak dále,“ radí našemu posluchači advokát.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio