„Papírová kočka“: není průkaz původu jako průkaz původu

8. duben 2015
Žurnál servis

Posluchačka Radižurnálu si koupila na základě inzerátu kočky, které měly mít průkaz původu. Zjistila nicméně, že nedostala to, co čekala – průkaz není vydaný klubem pod Sdružením chovatelů koček, a proto může mít problém zvíře například vystavit. Jak by měla postupovat, pokud by chtěla zvíře, které je opravdu – jak se říká – „papírové“? Radila Zuzana Maršíčková, místopředsedkyně Svazu chovatelů koček.

Problém je v tom, že v Česku existuje celá řada chovatelských klubů. Většina jich je členy Sdružení chovatelů koček, což je v Česku tradiční organizace. Sdružení také zaštiťuje většinu výstav, které se v Česku konají.

Posluchačka nicméně koupila kočku od chovatelky, jejíž klub je takzvaně non-FIFE. „Non-FIFE je termín, který se používá pro průkazy původu i kluby, které nespadají pod mezinárodní organizaci chovatelů koček FIFE. Ta má rozšíření po celém světě a jejím členem je také Sdružení chovatelů koček,“ vysvětluje Maršíčková, čím je průkaz původu koček naší posluchačky zvláštní.


Klub, který vydal průkaz původu vaší posluchačce, působí v ČR již delší dobu, ale i přes různé nedostatky, které se v jím vydaných průkazech původu občas objevují, byly tyto vždy poté, co prošly určitou uznávací procedurou, zaregistrovány, a kočky se běžně využívají jak v chovu, tak i na výstavách.

Nicméně Sdružení chovatelů koček může průkaz původu kočky uznat a zvíře do chovu či na výstavy zařadit i v případě, že pochází z non-FIFE klubu.

„Velké a tradiční chovatelské asociace jsou sdruženy v tzv. World Cat Congressu a jejich průkazy původu jsou námi uznávány bez omezení. Pokud jde o tzv. nezávislé kluby, pak jsou jejich PP před registrací ještě kontrolovány chovatelskou komisí, aby se vyloučily případné nedostatky, které mohou být způsobeny například různou terminologií," říká Maršíčková.

I když tedy z „papírového“ hlediska naší posluchačce v chovu koček nic nebrání, podle místopředsedkyně Sdružení chovatelů koček její postup nebyl příliš rozumný. Než si zvířata pořídí, měla by nejdřív pečlivě zorientovat v tom, jak to u chovatelů chodí a co pro chov bude potřebovat.

„Pokud je to úplný začátečník, ale má představu, že by chtěl chodit na výstavy i případně odchovávat koťata, měl by se nejdříve snažit o problematice dozvědět co nejvíce. Ideální způsob je návštěva některé výstavy, kde se dají zjistit obecné informace i získat osobní kontakty na chovatele. V žádném případě se nerozhodovat bez solidního uvážení, zda mám podmínky pro chov a držení zvířete vůbec,“ radí Maršíčková.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio