Po mateřské máte nárok na řádnou dovolenou. Musíte o ni ale požádat

19. září 2014
Žurnál servis

I když nechodíte do práce, máte nárok na dovolenou a zaměstnavatel vám ji musí dát a zaplatit vám během jejího čerpání náhradu mzdy. Tato zvláštní situace opravdu nastává – a to v případě, že jste maminka (nebo otec) na mateřské. Tento nárok máte přitom i u druhého či třetího dítěte v řadě.

„Nejvýhodnější je takový postup, když na mateřskou dovolenou bezprostředně naváže čerpání veškeré dovolené, na kterou má maminka právo, a teprve po skončení dovolené bude čerpat rodičovskou dovolenou,“ vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.


Je ale potřeba upozornit na to, že o poskytnutí dovolené musí zaměstnankyně požádat, nárok nevzniká automaticky.

V praxi je nejvýhodnější, aby maminka – poté, co vyčerpá mateřskou dovolenou – zaměstnavatele požádala o poskytnutí dovolené. Kromě peněžité pomoci v mateřství za 28 týdnů (resp. 37 týdnu, pokud porodila dvojčata) pak dostane ještě za několik týdnů náhradu mzdy. Po skončení této řádné dovolené může rodič nastoupit na rodičovskou dovolenou.

Už v době, kdy je na řádné dovolené od zaměstnavatele, pak rodič může čerpat rodičovský příspěvek. „Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou dva odlišné instituty, které spolu vzájemně nesouvisí. Rodič může být na rodičovské dovolené bez rodičovského příspěvku, stejně tak může pobírat rodičovský příspěvek a pracovat. Takže čerpání řádné dovolené nemá na čerpání rodičovského příspěvku žádný vliv. Rodič tedy bude pobírat rodičovský příspěvek po skončení peněžité pomoci v mateřství, žádost lze podat 60 dnů před vznikem nároku na tuto dávku,“ vysvětluje složitosti problematiky mluvčí Habáň.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio