Po rodičovské nedávejte výpověď dohodou. Nechte se „vyhodit“

15. září 2014
Žurnál servis

Mnohé maminky netuší, co jim hrozí, když se se zaměstnavatelem dohodnou na výpovědi k poslednímu dni rodičovské dovolené. Můžou totiž přijít o tisíce korun na podpoře v nezaměstnanosti. Většině rodičů – týká se to i tatínků, pokud byli na rodičovské dovolené – se vyplatí, aby se alespoň na nějakou dobu do práce vrátili: třeba na dvouměsíční výpovědní lhůtu.

Je totiž velký rozdíl v tom, jestli maminka přijde na úřad práce rovnou „z rodičovské“, nebo jestli nějakou dobu po rodičovské dovolené skutečně pracuje.


Výše podpory při nástupu přímo z rodičovské
Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku ve kterém byla podána žádost o podporu.
Výše podpory při odchodu ze zaměstnání (byly-li pro něj vážné důvody)
Výše podpory v nezaměstnanosti činí první dva měsíce podpůrčí doby 65 %, další dva měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku.

„Při následném výpočtu výše podpory v nezaměstnanosti pak hraje rozhodující roli to, zda rodič v těch uplynulých dvou letech skutečně pracoval, tedy odváděl práci, nebo jestli ho jeho zaměstnavatel vedl ve stavu zaměstnanců a on byl na rodičovské dovolené,“ potvrzuje mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Rozdíl přitom může být citelný: člověk, který skutečně pracoval, bude pobírat cca polovinu mzdy, zatímco rodič, který přijde přímo z rodičovské dovolené, dostane jen tabulkovou částku. V tomto roce je to první dva měsíce 3 694 Kč, další dva měsíce 2 955 Kč a po zbývající podpůrčí dobu 2 709 Kč. Pro nárok na vyšší podporu přitom stačí, když budete po rodičovské pracovat krátkou dobu – například v zaměstnání strávíte dvouměsíční výpovědní lhůtu.

Důležité také je, aby ve výpovědi dohodou uvedeno, že byla uzavřena z vážných důvodů – například kvůli organizační změně nebo kvůli péči o dítě mladší čtyř let. „V praxi by to znamenalo, že by se výše podpory nesnížila na 45 procent, ale činila by v prvních dvou měsících 65, poté 50 a pak 45 procent mzdy,“ dodává mluvčí.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio