Podvodníci na Facebooku lákají z lidí i desetitisíce korun. Jak se nenechat podvést?

10. únor 2016

V Česku je zhruba čtyři a půl milionů aktivních facebookových účtů. V souvislosti s tím se dnes mluví i o podvodech na této sociální síti. Někteří uživatelé si totiž neuvědomují, že ukradení jejich identity na Facebooku nemusí znamenat jen ztrátu fotografií. Podvodník může přes síť ukrást i desetitisíce korun.

„Komunikoval se mnou ukradeným jiným profilem kamarádky, jehož prostřednictvím mne požádal o kliknutí na jakousi soutěž,“ popisuje David Kovařík. Neznámý podvodník získal jeho přístupové údaje k facebookovému účtu, podobným způsobem naboural profily Davidových přátel a začal z nich lákat peníze.

„Útočník pošle oběti nějaký odkaz, řekne, že to je platební systém XY a že je rychlejší, na tom odkazu jsou stránky, které vypadají jako přihlašování do banky oběti. V tu chvíli falešná bankovní stránka zahlásí, že je výpadek, ale odešle zadatné hesle útočníkovi,“ vysvětluje bezpečnostní analytik Michal Špaček.


Nejlepší zkusit si vše ověřit jinou cestou, zavolat, poslat SMS, ověřit si, zda za člověkem, který nás o něco požádal, se neskrývá útok. DAVID SLÍŽEK, SERVER LUPA.CZ

Pokud útočník svou oběť přesvědčí, aby mu poslala i potvrzovací SMS, může vykrást i její účet. V případě dvou žen, které uvěřily, že komunikují s Davidem Kovaříkem, získal podvodník 35 tisíc korun. A podobných případů přibývá, jen v Praze meziročně zhruba o čtvrtinu.

„Je potřeba se zamyslet nad tím, komu sděluji informace, komu dávám své osobní údaje, na ulici také každému neukazuji občanku, nesděluji mu, kde přesně bydlím a nedávám mu doslova klíče od bytu,“ radí Václav Písecký, vedoucí odboru analytiky Krajské ředitelství PČR Praha.

autor: vok
Spustit audio