Poničenou bankovku udáte v obchodě nebo v jakékoli bance

8. srpen 2015
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátil posluchač, kterému chtěl obchodník při nákupu vrátit poškozenou bankovkou. Posluchači se nelíbilo, že by měl takové peníze přijmout. Může ji odmítnout? Otázky k tématu poškozených bankovek zodpovídal Michal Vodrážka ze sekce peněžní a platebního styku České národní banky.

Po našeho posluchače měl odborník jednoduchou radu: „Poškozenou bankovku zákazník přijmout nemusí,“ radí jednoznačně.


Poškozené eurobankovky i euromince vyměňují národní centrální banky zemí eurozóny. Postup při výměně je popsán např. na internetových stránkách Národné banky Slovenska nebo Deutsche Bundesbank.

Naopak obchodník by od zákazníka poškozené peníze přijmout měl – pokud jde o takzvané běžné poškození.

„Poškozené běžně jsou nejčastěji bankovky natržené nebo roztržené na dvě části, to se často opravuje lepicí páskou – i takto opravené bankovky jsou běžně poškozené,“ vysvětluje Vodrážka.

„Běžně poškozené bankovky musí obchodník přijmout, pokud jsou celé, když jim nechybí žádná část. Nicméně neměl už by ji vracet dalšímu zákazníkovi, ale měl by ji odvézt do své banky, ta ji pak předá ČNB, a ta ji zničí,“ popisuje expert z České národní banky.

Pokud je bankovka poškozená více, v obchodě už ji zákazník neudá. „Nestandardně poškozené jsou například bankovky odbarvené vypráním, ohořelé, obarvené nebo slepené z více než dvou částí. Takto poškozenou bankovku si může člověk vyměnit v nejbližší pobočce libovolné obchodní banky, nemusí být ani jejím klientem,“ radí Vodrážka.

U takto poškozené bankovky nicméně není samozřejmé, že za ni automaticky dostanete platnou. „Podle toho, jak je bankovka poškozená, ji buď banka vymění bezplatně a na počkání, nebo ji odešle k posouzení do ČNB, která rozhodne o náhradě,“ uzavírá expert ČNB.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio