Pozor, abyste mobilem neotrávili sami sebe!

16. březen 2015
Žurnál servis

Podle průzkumů patří Češi k největším „hříšníkům“ v oblasti recyklace starých mobilních telefonů. Tyto přístroje přitom obsahují celou řadu součástek, které je možné znovu využít – a které jsou potenciálně jedovaté. Proto jsme se v Žurnál servisu ptali Martiny Ďaďové, mluvčí společnosti Asekol, která se zabývá recyklací elektrozařízení, jsem se vysloužilého mobilu zbavit „správně“.

Je to jednoduché: mobil je eketroodpad, a tak patří tam, kde se shromažďují všechny vysloužilé spotřebiče. „Mobilní telefony i další elektrozařízení mohou občané odevzdat ve sběrném dvoře, případě v servisech nebo prodejnách formou kus za kus. Nejsnazší cestou jsou ale červené kontejnery, které jsou rozmístěny po celé České republice,“ doporučuje Ďaďová.


Pokud nevíte, kde ve vašem okolí se červený kontejner nachází, podívejte se na stránky www.sberne-dvory.cz. Najdete tam interaktivní mapu.

Do kontejneru přitom patří nejen mobily, ale jakékoli další drobné elektrospotřebiče – mimo jiné i elektrické dětské hračky, které vydávají zvuky nebo svítí.

„Patří tam samozřejmě počítače, holicí strojky, žehličky, a obecně jakákoli drobná elektrozařízení s výjimkou televizí a monitorů,“ vysvětluje mluvčí. Televize a monitory, stejně jako ledničky a další rozměrné spotřebiče, můžete odevzdat jen ve sběrných dvorech.

Jenže: I když člověk třeba i tuší, jak by se mělo se starými elektrospotřebiči zacházet, stane se, že je tak nějak líný, ke kontejneru o pár ulic nebo kilometrů dál se mu nechce... co se stane, když třeba právě mobil hodí do nebližšího koše nebo kontejneru na směsný odpad?

„Takový mobil skončí na skládce, kde se po pár dnech či týdnech rozdrtí tím, jak po odpadcích jezdí buldozery a další auta. Postupně se z něj začnou uvolňovat jedovaté látky: nikl z baterií, rtuť z osvětlovacích trubic pod displejem nebo třeba bromové zpomalovače hoření," popisuje Ďaďová dopady lenosti na přírodu.

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace

Jenže tím koloběh škodlivých chemikálií nekončí. „Tyto toxické látky mohou spořádat ptáci a další zvířata, která žijí na skládce, a kromě toho mohou tyto látky pronikat do spodních vod. Postupně se nám tak díky potravnímu řetězci může část našeho mobilu vrátit a škodit našemu zdraví,“ varuje mluvčí.

A dodává, že pro přírodu je recyklace potřebná i z toho důvodu, aby se vzácné lázky obsažené ve spotřebičích nemusely znovu těžit.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio