Při rodičovské si můžete přivydělat. Ale ne na „hlavní smlouvu“

20. leden 2015
Žurnál servis

Přivýdělek během rodičovské dovolené je věc, která se jen tak neodmítá. Vzhledem ke složitosti platných předpisů ale mnohé maminky nevědí, zda s sebou nenese nějaká rizika. V podobné situaci je i maminka, která dostala nabídku zaměstnání na zkrácený úvazek: několik měsíců by mohla „zaskakovat“ ve firmě, kde pracovala dříve, a potomka by pohlídala babička. Ptali jsme se Petra Habáně, mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí.

Maminku v první řadě zajímá, jestli se může po takovémto „záskoku“ zase vrátit na rodičovskou dovolenou. Odpověď je ano, nebude zde žádný problém. „Stačí, aby to tatínek nebo maminka oznámili zaměstnavateli, a ten je povinen této žádosti vyhovět,“ vysvětluje mluvčí.


Je důležité říci, že nárok na rodičovský příspěvek nesouvisí s tím, zda rodič čerpá rodičovskou dovolenou, nebo nikoliv.

Pokud jde o rodičovský příspěvek, ten by maminka nejspíš dostávala i v době, kdy by chodila do práce a o dítě by se starala babička. V současnosti je možné si při jeho pobírání neomezeně přivydělávat, pokud dítě nechodí do jeslí, školky nebo nějakého jiného podobného zařízení.

Maminka by si nicméně měla dát pozor, za jakých podmínek do zaměstnání nastupuje. „Jestliže si najde během rodičovské práci u jiné firmy, není nijak omezen druhem práce. V průběhu rodičovské dovolené může pracovat i u svého zaměstnavatele, ale pouze na jiné pozici, vykonávat odlišný druh práce, nežli byla pozice původní,“ upozorňuje Habáň.

Pokud by se totiž rodič (může jít samozřejmě i o tatínka dítěte) vrátil na svou původní pozici, je situace trochu jiná.

Žena za počítačem

„Pokud se rodič rozhodne nastoupit zpět do práce k zaměstnavateli, u kterého rodičovskou čerpá, na původní pozici, dnem nástupu do práce rodičovská dovolená skončí. A to i v případě, že nastoupí do práce dříve, než se původně dohodl se zaměstnavatelem; zde je navíc potřeba, aby s tím zaměstnavatel souhlasil,“ vysvětluje Habáň.

Jak už jsme zmínili, ukončení rodičovské dovolené neznamená, že by rodič přestal čerpat rodičovský příspěvek, a na rodičovskou dovolenou je možné se také kdykoli vrátit; souvisí s tím nicméně určité „papírování“ – například se při opětovném nástupu na rodičovskou dovolenou nově domlouvá datum jejího ukončení, a podobně.

A za třetí je tu otázka peněz. Maminku v našem příkladu zajímalo, zda nemůže na svou brigádu „doplatit“, až bude chtít jít na mateřskou s druhým dítětem. Maminkám, které nepracují, se výše navazující mateřské vypočítá ze mzdy za celý úvazek, kterou měly před prvním porodem; nebude se u maminky, která při rodičovské „brigádničila“, počítat jen z přivýdělku?

I tady úřad maminku uklidňuje, na svou práci by doplatit neměla. „Systém je v současné podobě nastaven tak, že bude-li rodiči trvat ‚hlavní‘ pracovní poměr i v době nástupu na peněžitou pomoc v mateřství při druhém dítěti, pak na svou ‚brigádu na záskok‘ doplatit nemůže, částka bude vždy minimálně ve výši dávky poskytované při prvním dítěti,“ uvádí mluvčí.

A dokonce se může stát, že díky přivýdělku maminka dostane peněz více: to v případě, že by jí i z tohoto zaměstnání plynul nárok na mateřskou. „Pro výši dávky z důvodu těhotenství a porodu druhého dítěte je důležité, jakou formou bude uvedený ‚záskok‘ realizován,“ dodává Habáň. Výhodnější z tohoto pohledu je, pokud maminka bude zaměstnancem nebo bude pracovat na dohodu o pracovní činnosti, z níž bude odváděno pojistné.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio