Při vaření můžete ušetřit. Stačí předvařit vodu a používat poklice

5. únor 2014
Šetřete s námi

Víte, že při vaření vody můžete ušetřit i několik set korun ročně? Záleží hlavně na tom, pro který spotřebič se rozhodnete.

„Větší množství vody jsem se naučila vařit v rychlovarné konvici,“ popisuje Markéta. V rychlovarné konvici bychom měli vodu uvařit zhruba za tři minuty, zatímco na plotně za něco málo přes sedm minut.

Markéta má několik let starou sklokeramickou desku. Proto se jí předvařování vody vyplatí. Kolik může ušetřit?

Kdy se předvařování vody vyplatí?

„Zatímco na elektrickém sporáku spotřebujeme 0,26 kWh, u varné konvice je to 0,1 kWh. Rozdíl se zdá poměrně drobný, ale když si uvědomíme, že se načítá každý den během celého roku, můžeme na uvaření jednoho litru vody denně uspořit okolo 300 korun ročně,“ vypočítává Jan Pavlů ze společnosti ČEZ. Předvařování vody se však nevyplatí majiteli indukční varné desky.

Čtěte také

A jak je na tom plotýnkový sporák? „Dochází k velké úspoře nejen elektřiny, ale i času. Doba potřebná k uvaření jednoho litru vody se nám zkrátí z devíti minut na dvě a půl,“ říká k používání rychlovarné konvice Zuzana Lisá z Pražské energetiky.

Poklice vám můžou ušetřit 208 korun

Základem při vaření by mělo být používání poklice. „Když vaříme každý víkend v sobotu i v neděli tři litry vody, tak při použití poklice uspoříme asi dvě koruny. Za rok máme 104 víkendových dnů, takže při vaření dvakrát denně ušetříme 208 korun,“ popisuje Jan Pavlů.

Zbytečnému úniku tepla nebo naopak dlouhému zahřívání předejdeme volbou správné velikosti hrnce. Při vaření také můžeme využít nakumulovaného tepla a vypnout vařič asi 10 minut před plánovaným koncem. To však u plynového vařiče nebo indukce nejde.

autor: zvl
Spustit audio