Příjmení si můžete změnit na přání. Stojí to 1000 Kč

30. srpen 2015

V poslední době to není nijak vzácný problém, se kterým se lidé v rodinném životě setkávají. Stává se, že se lidé nechtějí brát – například kvůli dluhům jednoho z partnerů – mají ale spolu děti a chtějí se jmenovat stejně. Jak si jméno změnit, na to jsme se ptali Petry Kučerové, mluvčí ministerstva vnitra.

„Změna to není nijak složitá,“ konstatuje mluvčí na úvod.


Jak postupovat při změně příjmení
- podat žádost na matriku příslušnou podle místa bydliště
- doložit relevantní doklady (rodný list, oddací list, doklad o rozvodu, úmrtní list partnera apod.)
- žádost pečlivě odůvodnit

„Povoluje se to zejména v případech, jestliže jde o příjmení hanlivé nebo směšné nebo pokud je pro to vážný důvod,“ vysvětluje Kučerová. Sjednotit příjmení v rámci rodiny přitom jistě důvodem je.

Na druhou stranu, změna příjmení povolena být nemusí. „To bývá v případech, že by změna byla v rozporu se zájmy nezletilého dítěte,“ uvádí mluvčí. Pokud by se tedy například svobodná matka chtěla jmenovat jinak než její děti, bude to nejspíš pro matriku problém.

Předpisy nepřejí ani možnosti přidat si k příjmení ještě jedno – například tehdy, pokud by si žena k vyvdanému příjmení chtěla později přidat svoje dívčí, jak je to dnes módní.

„To, jaké příjmení chtějí snoubenci po svatbě používat, je nutné prohlásit právě při svatebním obřadu. Pokud to tak neučiní, není možné dosáhnout ve správním řízení změny z jednoho příjmení na příjmení dvě,“ varuje Kučerová.

Problém může mít žena i v případě, že by chtěla mít příjmení nepřechýlené. Dnes je to trendy, ale není to možnost povolená plošně.

„Užívání příjmení v nepřechýlené podobě je povoleno pouze v případech, že jedná o cizinku nebo o osobu, která je jiné než české národnosti, má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině nebo je její manžel cizinec. Žádost lze učinit v souvislosti s uzavřením manželství nebo kdykoli po něm,“ vysvětluje mluvčí.

Pokud vám úřad při žádosti o změnu příjmení vyhoví, počítejte se správním poplatkem 1000 korun. Ten se nevybírá jen ve výjimečných případech (např. při změně pohlaví nebo návratu ženy po rozvodu k původnímu příjmení), případně může být snížen na 100 Kč (například u příjmení hanlivých, směšných či cizojazyčných).

autor: Karolína Procházková
Spustit audio