Prodejní akce ve školách: Zastavit je může ředitel nebo rada školy

11. listopad 2014
Žurnál servis

Reklamní a prodejní nabídky dnes na člověka útočí všude: v médiích, na ulici, na obalech zboží a tak dále. Patří ale i do školy? Některé děti nosí rodičům pracovní sešity nebo cédéčka se vzdělávacími hrami, které „nutně“ musejí mít, protože si je koupí i všechny ostatní děti... Jak se takové praxi bránit, o tom jsme se bavili s Ondřejem Andrysem, náměstkem ústředního školního inspektora.

I když se rodičům nemusí líbit, že se dětem nabízí zboží přímo do lavic, zákon takovou praxi nezakazuje. „Reklama ve školách na úrovni obecné zakázána není. Což je svým způsobem i pochopitelné, protože by bylo složité odstranit všechny upoutávky z využívaných pomůcek, z učebních programů a podobně,“ vysvětuje Andrys.


Školský zákon o reklamě ve školách (§32, odst. 2)
Ve školách a školských zařízeních není povolena reklama, která je v rozporu s cíli a obsahem vzdělávání, a reklama a prodej výrobků ohrožujících zdraví, psychický nebo morální vývoj dětí, žáků a studentů nebo přímo ohrožujících či poškozujících životní prostředí.

Z pohledu zákona tak není problém, pokud se ve vyučování nabízejí například učební pomůcky nebo výukové hry; co je zakázáno, specifikuje školský zákon (viz box). „Je potřeba vždycky důsledně posuzovat konkrétní případ,“ upřesňuje náměstek ústředního školního inspektora.

Nicméně pokud rodiče s konáním podobných akcí nesouhlasí, dosáhnout toho mohou. „Měli by dát najevo nesouhlas řediteli školy, protože o tom, jestli taková akce na půdě školy proběhne a jakou bude mít podobu, rozhoduje on,“ vysvětluje Andrys.

Zcela spolehlivě pak předváděcím akcím na půdě školy může zamezit rada školy. Mezi jejími členy jsou i zástupci rodičů.

„Školská rada může iniciovat ukotvení podrobných pravidel pro konání těchto akcí ve školním řádu. Škola je v tomto směru jakýmsi nadřízeným orgánem ředitele školy. A pokud si školská rada například vymíní, že ve školním řádu bude explicitně uveden zákaz reklamních akcí, pak se situace vyřeší,“ radí rodičům náměstek.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio