Reklamace bot: i když uspějete, můžete zaplatit desetitisíce

25. únor 2015
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátil s prosbou o radu posluchač, který neúspěšně reklamuje boty: prodejce mu reklamaci už dvakrát zamítl. Jak postupovat dál? ptal se. Rozhodněte se i podle toho, jak drahé boty byly a od koho jste je koupil, radí Gerta Mazalová, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů - Asociace.

„Prodejce je podle zákona provinen reklamaci přijmout, a vyřídit ji – a to buď kladně, nebo záporně. Pokud ji zamítne, musí pochopitelně zamítnutí písemně zdůvodnit,“ vysvětluje Mazalová.Pokud spotřebitel nesouhlasí, může si nechat udělat znalecký posudek; ten ovšem musí sám zaplatit.

„Prodejce musí náklady spojené s reklamací posudku uhradit pouze v případě, že zákazník s reklamací uspěje a že vše podá ve stanovených lhůtách,“ vysvětluje předsedkyně SOS-Asociace.


Právo sice u nás máme, ale jeho vymahatelnost je v praxi velmi složitá, v některých případech téměř nemožná.

Jestliže nechcete platit zbytečně, můžete se se znalcem domluvit na takzvaném posouzení. To je na rozdíl od posudku výrazně levnější, a pomůže vám k tomu, abyste zjistili, jestli jste se nedopustili něčeho, co by odsoudilo vaši reklamaci k neúspěchu.

„U bot může jít o situaci, kdy na obuvi byla jen malá vada, kterou vy jste neřešili, a tím se z ní stala velká a neodstranitelná. Například u mobilních telefonů vás znalec zase může upozornit, že vám přístroj zřejmě spadl na zem, a proto jsou šance na reklamaci minimální,“ vysvětluje Mazalová.

Znalecký posudek byste si měli objednat až ve chvííli, kdy vám posouzení dá za pravdu; je totiž podstatně nákladnější. „Vždy se napřed informujte o ceně, která se liší podle druhu zboží a také ceníku příslušného znalce. Obecně se vyplatí tento proces absolvovat v případě, že šlo o boty dražší,“ doporučuje předsedkyně SOS-Asociace.


Exekuční řád, z §89
V případě zastavení exekuce pro nemajetnost povinného hradí paušálně určené či účelně vynaložené výdaje exekutorovi oprávněný. Pro případ zastavení exekuce pro nemajetnost povinného si může oprávněný s exekutorem předem sjednat výši účelně vynaložených výdajů.

Myslet byste měli i na to, od koho jste boty koupili. Hrozí totiž, že i když uspějete před soudem ve sporu o reklamaci, náklady na spor a třeba i na exekutora budete muset zaplatit sami!

„Často se setkáváme s tím, že sice člověk vyhraje spor a má pravomocný rozsudek, že prodejce má uhradit škodu, ale nemá na kom vymáhat – týká se to především internetových firem, eshopů, neznámých prodejců, kteří nesídlí na uvedených adresách, mají základní jmění korunu nebo dvanáct korun, a podobně, na těch si nic nevezmete,“ vysvětluje Mazalová.

Pokud ovšem náš posluchač boty koupil v zavedeném, nejlépe kamenném obchodě, tam samozřejmě má šanci na úspěch při reklamaci mnohem vyšší.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio