Samoživitelce s dítětem by měl lékař vyjít s vycházkami vstříc

27. leden 2015
Žurnál servis

Když má rodič v péči malé dítě, musí být při plánování svého programu velmi přizpůsobivý. Ještě horší situace pak nastane, když je rodič nemocný. Co dělat, když ochoří například maminka samoživitelka, která se musí postarat o syna-prvňáčka? Musí jí lékař vyjít vstříc s vycházkami? Ptali jsme se Jany Buraňové, mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

„Doporučujeme, pokud ošetřující lékař maminky-samoživitelky neví, v jaké je životní situaci, aby mu tuto informaci sdělila,“ radí Buraňová. Na potřeby maminky a dítěte by lékař ohled vzít měl, ale vždycky jen do té míry, do které to dovoluje zdravotní stav. „Při povolování vycházek je rozhodující medicínské hledisko,“ zdůrazňuje.


Je možné se „odvolat“, pokud maminka chce vycházky přizpůsobit potřebám rodiny a lékař to odmítne?
Pravidla stanoví zákon o specifických zdravotních službách (373/2011 Sb.). Je ale třeba vědět, že i když se občan podle zmíněného zákona odvolá, musí až do ukončení řízení respektovat rozhodnutí lékaře. Pojištěnec/pojištěnka si musí (u svého ošetřujícího lékaře) lékaře vyžádat, aby mu/jí doručil (buď poštou, nebo si ho může vzít v ordinaci) potvrzení o nepovolení změn. Lékař potvrzení nevydává automaticky. Do 3 pracovních dnů ode dne doručení rozhodnutí pak musí práceneschopný pojištěnec/pojištěnka podat ošetřujícímu lékaři – tedy témuž lékaři – návrh na jeho přezkoumání. Pokud ošetřující lékař návrhu na přezkoumání rozhodnutí nevyhoví v plném rozsahu, musí on sám do 5 pracovních dnů postoupit spis s návrhem na přezkoumání rozhodnutí krajskému úřadu, který mu udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb.

„Vycházky se stanovují podle zákona o nemocenském pojištění a to nejdéle v rozsahu 6 hodin během dne, v rozmezí od 7 hodin do 19 hodin,“ pokračuje mluvčí.

Šest hodin ovšem samozřejmě nemocný nemusí mít „k dispozici“ vcelku. Maminka vodící dítě do školy a na kroužky tak může například dostat vycházku od půl osmé do půl deváté, a potom na několik hodin během odpoledne.

Pokud má dítě v jednotlivé dny různý program, je možné, aby lékař stanovil vycházky na každý den v týdnu odlišně. „Vždy ale musí u všech vycházek přesně určit jejich interval,“ upřesňuje Buraňová.

Pokud by lékař mamince s vycházkami vstříc nevyšel, je možné požádat i o změnu režimu vycházek (viz box).

Vždy je ale třeba pamatovat na to, že podmínkou vycházek je, aby nenarušovaly léčebný režim – člověk s horečkami a závažnou infekcí si jen těžko vymůže, aby mohl denně šest hodin pobíhat po venku.

A je péče o dítě nějakou „polehčující okolností“ v případě, že by rodič léčebný režim nedodržel a odešel z domova mimo čas vycházek? „Zákon o nemocenském pojištění nevymezuje zvláštní úpravu pro rodiče-samoživitele. I oni musí dodržovat rozsah a dobu vycházek stanovených ošetřujícím lékařem,“ zdůrazňuje mluvčí.

Na druhou stranu, jak bude konkrétní porušení zákona potrestáno, o tom už rozhodují lidé. „Pokud by k takovéto situaci došlo, pak ji vždy prošetří OSSZ a objektivně vyhodnotí důvody, pro které v době kontroly maminka nebyla doma,“ připouští vstřícnost Buraňová.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio