Šetřili s námi i Mirek s Markétou. Jak změnili hospodaření domácnosti?

12. únor 2014
Šetřete s námi

Naposled navštívíme mladou českobudějovickou rodinu. Co Markétu a Míru během naší spolupráce v rámci projektu Šetřete s námi zaujalo? Z čeho si vzali příklad?

„Zaujaly mě spořící žárovky. Díky nim bychom mohli uspořit,“ popisuje Míra, který si zapamatoval, že LED žárovky ušetří 90 % elektřiny oproti těm klasickým. Jsou sice někdy i stokrát dražší, ale pořizovací náklady se na úspoře energie vrátí už za rok.

Jeden zvyk na základě našich propočtů však rodina změnila okamžitě. „Začali jsme předvařovat vodu v rychlovarné konvici,“ uznává Mirek. „Má to význam nejen časový, ale můžeme uspořit,“ vysvětluje.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že mladá rodina vaří na starším sporáku, může předvařením vody v konvici ušetřit asi 300 korun ročně.

Sníží účet za elektřinu o 1 200 korun ročně

Rodina také hned vypojila přístroje, které nepoužívá často, ale nechávala je v pohotovostním režimu. Pohotovostní režim může v průměrné rodině představovat až 15 % z celkového ročního účtu za elektřinu domácnosti. Úplným vypnutím spotřebičů tak Markéta a Míra mohou snížit účet za elektřinu o 1 200 korun.

Rodiče dvou malých dětí také příjemně překvapilo, jak ekonomicky se chovají, když pijí kohoutkovou vodu namísto balené. „Byli jsme přesvědčeni, že je minimálně stejně kvalitní. A teď zjišťujeme, že je mnohonásobně ekonomicky výhodnější. To je věc, která každého potěší,“ raduje se Mirek. Zatímco cena za litr nesycené balené vody stojí 2,60 korun, za litr kohoutkové vody zaplatíte 0,07 korun.

Čtěte také

S novou sušičkou bude mít Markéta pět hodin volného času navíc

Velkým Markétiným tématem zůstává touha pořídit dva nové spotřebiče. „Možná ještě myčku, protože ušetří až 60 % vody,“ míní Markéta. „Kdybych měl volit mezi myčkou a sušičkou, tak radši sušičku,“ dodává Mirek.

Sušička s termostatem má stejnou spotřebu elektrické energie jako žehlička. Ještě před naším odjezdem se rozhodlo, že plánovanou asi 15tisícovou investici vyváží pět hodin volného času, které bude mít Markéta navíc.

autor: zvl
Spustit audio