Solární panely by se opět měly vyplatit

15. září 2015
Žurnál servis

Objeví se solární panely také na rodinných domcích v Česku? U sousedů v Německu nebo Rakousku je naprosto běžné, že domácnosti získávají energii nebo teplo právě ze slunce. U nás to zatím nejde, ale brzy se to prý změní.

Od příštího roku bude stát znovu vyplácet dotace na vybudování malých solárních elektráren na střechách rodinných domů. Kolik peněz přispěje, to ministerstvo životního prostředí teprve počítá.

Úřad zatím uvedl, že podpora se bude týkat malých střešních systémů do 10ti kilowattů. Nárok na příspěvek by měli mít právě majitelé rodinných domů.

Fotovoltaika se prý hodí pro každý rodinný domek


V České republice je vydaných zhruba 27 tisíc licencí pro fotovoltaické elektrárny, drtivá většina z nich jsou menší zdroje.

Před dvěma roky v České republice zájem o fotovoltaiku poklesl na nulu. To by měl nyní změnit plán české vlády. V rámci programu Nová zelená úsporám by na střechách budov by opět mohly vzniknout nové solární panely.

„Fotovoltaika se hodí pro každý rodinný domek, ale i pro domy bytové. Důležité je, aby dům měl střechu otočenou jižním směrem,“ je přesvědčený ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Energie ze solární elektrárny domku dokáže prý pokrýt polovinu spotřeby domácnosti. A navíc bude fotovoltaika dotována.

„Očekáváme, že to bude nějaká diferencovaná sazba investiční podpory zhruba od 30 až 50 procent. Bylo by však také zajímavé, kdyby k tomu Česká republika přistoupila podobně jako letos Barack Obama ve Spojených státech amerických, který se zaměřil také na rodiny s velmi nízkými příjmy,“ doufá Martin Sedlák.

autor: tch
Spustit audio