Stánek u silnice: jeho postavení musí povolit úřad

16. září 2014
Žurnál servis

Kdybyste si chtěli přivydělat prodejem vlastních výrobků u silnice, nemusíte mít nutně živnostenský list. Určitě si ale musíte sjednat povolení na postavení stánku, jinak riskujete pokutu.

Pokud se vám urodila spousta ovoce nebo umíte vyrábět krásné adventní věnce z chvojí, možná vás napadlo, že byste si při podzimu mohli trochu přivydělat jejich prodejem. Do stánku u silnice se můžete postavit i bez živnostenského listu.

„Pokud se jedná o jeho vlastní výpěstky, přebytky z jeho zahrádky nebo třeba med, pak člověk žádné povolení nepotřebuje. Pokud jde o zboží, které od někoho vykupuje a potom dále prodává, tak tam už by živnostenské oprávnění bylo potřeba,“ vysvětluje mluvčí České Lípy Kristýna Brožová.

Problém nicméně můžete mít při stavění stánku. Ten si totiž nemůžete udělat kdekoli, kde vás napadne. „Bylo by dobré zjistit, jaké panují podmínky pro prodej v tom městě, kde si člověk chce stánek postavit. Například v České Lípě tržní řád vymezuje pět míst, kde je možné stánkový prodej provozovat. Na žádném jiném místě to nelze,“ upozorňuje Brožová.

Ve městě, které podobný řád, nemá, je nejlepší oslovit místní radnici. Kdyby se ukázalo, že chcete mít stánek na pozemku, který patří soukromému majiteli, odkáže vás úřad přímo na něj.

Bez povolení přitom riskujete, že v případě kontroly dostanete pokutu. „Její výše záleží na tom, jestli svým prodejem někoho ohrozil, jestli někomu překážel tak, že nemohla projíždět auta a podobně. A také na tom, jaké zboží prodával, jak dlouho a v jakém objemu,“ doplňuje mluvčí.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio