Stížnost k České lékařské komoře: reakci čekejte do půl roku

9. srpen 2015
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátila posluchačka, která řešila složitou situaci. Po smrti dcery podala stížnost na postup lékařů k České lékařské komoře – ovšem komora jí jen potvrdila přijetí podnětu a dále už se neozvala. Jak se řeší stížnosti u ČLK a do kdy by stěžovatel měl dostat informaci o výsledku, na to jsme se ptali mluvčího ČLK MUDr. Michala Sojky.

Disciplinární řád České lékařské komory počítá s tím, že se žádosti vyřídí do šestí měsíců.

„Nicméně ta lhůta je docela šibeniční – my musíme stížnost přijmout, zjistit, jestli je opravdu vedena proti lékaři (nikoli třeba sestřičce nebo laborantovi), vyžádat si dokumentaci, vyžádat si stanovisko toho lékaře, to prozkoumat, případně ještě dělat na náklady lékařské komory znalecké posudky. Čili to skutečně může trvat déle,“ vysvětluje Sojka, jak se může stát, že paní neobdržela informaci o vyřešení případu ani po uplynutí delší doby.


Pokud nedostanete odpověď na svůj podnět pro Českou lékařskou komoru včas, neváhejte se připomenout. Organizace dohledá, jak bylo s vaší stížností naloženo, a zjistí, kdy můžete očekávat odpověď. V případě, že v kauze probíhá trestní řízení, to ale může trvat dlouho.

I v případě, že se řízení protáhne, by se ale stěžovatel měl dozvědět, jak se kauza vyvíjí.

„Pokud se termín nepodaří dodržet, je povinností disciplinárního orgánu to hlásit na centrální čestnou radu, což je nejvyšší stavovský soud, kde se věc eviduje. V rámci ČLK můžeme dokonce dát okresnímu sdružení pokutu a podobně,“ popisuje mluvčí.

Čtěte také

Případy, kdy se termín překročí, se ovšem stávají. Typické je to u složitějších kauz. „Jde o případy, kde je potřeba několik znaleckých posudků, nebo v poslední době máme případy, kde se zároveň dává trestní oznámení, a tam panuje úzus, že v takovém případě přerušujeme naše disciplinární řízení a čekáme na výsledek orgánů činných v trestním řízení,“ líčí Sojka.

V případě, že člověk není spokojen s tím, jak Česká lékařská komora jeho kauzu posoudí, může se samozřejmě odvolat. „ČLK má dokonce dvouinstanční systém disciplinárních orgánů – na okrese a celostátní, takže lze proti rozhodnutí prvoinstanční komise dát námitku, to je něco jako odvolání, a pak se to řeší na centrální čestné radě,“ vysvětluje mluvčí.

Pokud ani odvolání stěžovatele neuspokojí, vždy je možnost požádat o názor soud. „Ze strany stěžovatelů se nám to ovšem zatím ještě nestalo. Pravidelně se ovšem k soudu obracejí lékaři, proti kterým byl dán trest podmíněného nebo úplného vyloučení z ČLK,“ uzavírá doktor Sojka.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio