Strom na hřbitově zničil náš hrob. Kdo zaplatí opravu?

15. srpen 2015
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátil posluchač, který má problém se hrobem, kde více než 50 let odpočívají jeho příbuzní a v jehož sousedství správa hřbitova vysadila smrk. Strom má povrchově rostoucí kořen, a ten poničil pomník a desku, zakrývající hrob. Škoda je celkem vysoká, a tak našeho posluchače zajímá, zda je obec povinna mu škodu nahradit. Odpovídal advokát Ondřej Faist z kanceláře Svejkovský, Kabelková & spol.

Obec jako pronajímatel hrobu a majitel stromu má podle právníka povinnost se postarat, aby hrobové místo nebylo poškozováno.

„Občanský zákoník stanoví povinnost pronajímatele – tedy obce, která provozuje hřbitov – udržovat věc v takovém stavu, aby mohla sloužit k tomu užívání, pro které byla pronajata, aby užívání bylo nerušené. Zároveň je provozovatel hřbitova povinen jako vlastník stromu počínat si tak, aby nedošlo k újmě na vlastnictví jiného,“ konstatuje Faist.


Nájemník hrobu si může svoje hrobové místo také pojistit – bude tak chráněn pro případ poškození vandaly, živly a podobně. Více o tomto pojištění najdete zde.

V tomto případě tedy posluchač má právo domáhat se náhrady škody, která mu vznikla na pomníku a hrobové desce. A to i proto, že obec na kořen stromu upozorňoval a žádal jeho odstranění už dříve.

„Pokud by posluchač věděl, že kořeny mohou hrob poničit, a přitom se tomu nepokusil zabránit v předstihu – tedy například tím, že správu hřbitova na problém upozorní a požaduje nápravu – náhrady škody by se domáhat nemohl,“ upozorňuje advokát.

Posluchač by se měl nyní obrátit písemně na správu hřbitova. „Může požadovat buď opravu hrobového zařízení, nebo proplacení nákladů na opravu hrobového zařízení – jaký nárok zvolí, je zcela v režii posluchače,“ doporučuje právník.


Pokud by v důsledku působení povrchově rostoucího kořenu hrozilo vážné ohrožení, může se posluchač domáhat u soudu, aby provozovateli hřbitova uložil vhodné a přiměřené opatření k odvrácení hrozící škody.

Opravu na vlastní náklady si ovšem musí zdokladovat: jak stav před opravou, tak její průběh. „Pro případ sporu je třeba pečlivě zdokumentovat příčinu poškození, rozsah poškození a účelnost nákladů vynaložených na opravu hrobového zařízení,“ radí Faist.

Pokud by se obec k proplacení nákladů nebo opravě náhrobku neměla, bude muset věc rozhodnout soud.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio