Svatbu si můžete pojistit. Na různá rizika zvlášť

19. červen 2015
Žurnál servis

Svatba je výjimečný den v lidském životě, a tak je logické, že si člověk přeje, aby všechno šlo podle plánu a den se ve všech ohledech vydařil. Je možné si nějak pojistit úspěšný obřad a oslavu? Na tuto otázku odpovídala Lenka Kospertová z webu opojisteni.cz.

Samostatný balíček pojištění, který by se týkal přímo svatby, české pojišťovny nenabízejí.


Na rozdíl od zahraničí u nás patří toto pojištění mezi rarity a má specifické podmínky. Zatímco například ve Velké Británii se pojišťuje každý pátý pár, u nás každý čtyřicátý.

„Proto si snoubenci musí vystačit s běžnými typy pojištění, jako je cestovní pojištění sjednané pro líbánky v zahraničí, pojištění domácnosti, které může krýt krádež snubních prstenů, nebo pojištění odpovědnosti, pokud by snoubenci způsobili škodu například na vybavení místa svatebních oslav,“ vysvětluje Kospertová.

Lepší možnosti pojištění mají snoubenci v případě, že jim svatbu organizuje agentura. „Ta si pak může sjednat nejrůznější ochranu, jejímž základem je pojištění majetku a odpovědnosti nebo pojištění proti nekonání svatby,“ vysvětluje redaktorka. Bude to pak zase agentura, která dostane uhrazené náklady například za pronájem prostor, hudbu, catering a podobně.


Svatební pojištění vám nepojistí svatbu
Pojišťovny v Česku nabízejí i produkt nazvaný svatební pojištění. Jde ale obvykle spíše o formu spoření. Rodič ukládá peníze pro svoje dítě, které dostane potomek vyplacené při stanovené příležitosti – při dosažení určitého věku, při sňatku a podobně. Peníze pak dítěti poslouží při startu do života, třeba na úhradu nákladů spojených se svatbou.

Pak se dá svatba pojistit podobně jako jiné velké akce, na kterých se má sejít hodně lidí. „Pojistka by se pak týkala speciálního vybavení, cateringu či živé hudby,“ vysvětluje Kospertová.

Nepodceňte běžné pojistky

Mnohým svatebním problémům se můžete vyhnout, pokud budete mít dobře sjednané „běžné pojistky“. Třeba havarijní ke svému vozu. „Jedna pojišťovna řešila případ, kdy vozidlo s nevěstou sjelo z nezpevněné krajnice do škarpy. Díky pojistce ale na místo přijela asistenční služba a nevěstu včas přepravila až před oltář,“ popisuje redaktorka.

Nicméně pokud ve svatební koloně pojedou především vozidla členů rodinu, v případě kolize s pojistným plněním nepočítejte. „Pokud jsou účastníci nehody přímými příbuznými žijícími ve společné domácnosti, pak nelze takovou škodu z pojištění hradit,“ varuje Kospertová.

S podobnou výlukou musíte počítat i u pojištění odpovědnosti. Může vás chránit pro případ, že byste něco zničili – a to se může stát velmi snadno. „Na svatební šaty, které jsou půjčené, se toto pojištění nevztahuje,“ upozorňuje redaktorka.

Nevěstu na útěku pojistit nelze

Pokud chcete mít jistotu pro případ, že by se svatba musela úplně zrušit, některé pojišťovny vám ji nabídnou. „Pojišťovny mohou v individuálních případech sjednat pojištění nekonání (přesunutí termínu nebo místa konání) svatby – například z důvodu nemoci nebo zranění ženicha či nevěsty, živelné pohromy a dalších neočekávaných rizik,“ popisuje redaktorka.

Nicméně kdyby některý ze snoubenců změnil názor a chtěl svatbu odvolat, žádná pojistka vám peníze investované do její přípravy nezachrání. „Mezi kritá rizika nepatří riziko, že si nevěsta nebo ženich svatbu rozmyslí,“ dodává s úsměvem Kospertová a doplňuje, že třeba v USA jsou v tomto opravdu dál. Tam je možné uzavřít i pojistku pro případ rozvodu.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio