Sýr bez fosfátů: prostudujte si, co přesně označují „éčka“ na obalu

25. březen 2015
Žurnál servis

Na Žurnál servis se obrátil posluchač, který chtěl vědět, zda jeho oblíbený sýr obsahuje fosforečné soli – a jak přesně zjistí tuto informaci u ostatních tavených a uzených sýrů. Odpovídal mu Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Zjistit, zda daný sýr obsahuje některou konkrétní látku – například soli kyseliny fosforečné – není nic složitého. „Patří k elementárním povinnostem výrobců potravin na obal potraviny vyznačit všechny složky, které se v daném balení nachází, včetně složek přítomných ve stopovém množství,“ vysvětluje Kopřiva.


Jsou soli kyseliny fosforečné ze sýrů nebezpečné
Tavené sýry opravdu obsahují tavicí soli, což jsou sole kyseliny fosforečné (fosfáty) a citrónové (citráty). Bez přídavku těchto solí by se nedal tavený sýr vyrobit. Přesto jsou tavené sýry zdrojem kvalitních bílkovin, řady vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, i když je o něco méně využitelný než ze sýrů přírodních. Jejich občasná konzumace zdraví rozhodně neohrožuje, naopak je přínosná. Příjem fosfátů je v současné době poměrně vysoký, což není z hlediska využití vápníku v lidské organizmu i z jiných důvodů příznivé. Velkým zdrojem fosfátů v potravinách jsou masné výrobky (tam se přidávají, aby se ve výrobku "udržela" voda) a také nápoje kolového typu, kam se přidává kyselina fosforečná.
prof. Jana Dostálová, web vimcojim.cz

Na druhou stranu je třeba vědět, že jednotlivé příměsi se mohou skrávat pod různými názvy, a nebo pod zkratkou – pak jde o takzvané „éčko“. Soli kyseliny fosforečné, které se přidávají do tavených sýrů, mohou být označeny kódy E339, E450 nebo třeba E452.

Například sýr, který nám posluchač označil za svůj oblíbený a o němž se domníval, že fosfáty nebsahuje, má standardně na etiketě uvedenou ve složení látku „E452“ – takže našeho posluchače musíme zklamat, fosforečná tavicí sůl zde je.

Doporučujeme: Pokud chcete přesně vědět, co jíte, nebo se konkrétní složce vyhnout, prostudujte si etiketu a mějte při ruce seznam „éček“.

Na druhou stranu, obavy, které lidé z těchto látek mají, jsou mnohdy přehnané. V přiměřeném množství by sloučeniny fosforu neměly člověku uškodit (viz box).

„Veškeré látky, které v potravinách být nesmí, nebo případně jejich přítomnost je omezena na určitou koncentraci, jsou definovány vyhláškami ministerstva zdravotnictví, případně jinými na úrovni EU,“ připomíná Kopřiva.

Potraviny, které by obsahovaly látku opravdu nebezpečnou, se tak na českém trhu objevit nesmí – a naopak: pokud už se něco prodává, mělo by to být bezpečné. „Za předpokladu dodržení těchto vyhlášek by distribuované potraviny v žádném případě neměly poškodit zdraví spotřebitele,“ dodává mluvčí.

Posluchač se dotazoval i na obsah fosfátů v uzených sýrech – ty se ale často prodávají na váhu, krájené a bez obalu. I u nich by ovšem měl mít zákazník možnost si složení výrobku ověřit.

„Prodejce má několik možností. Může informace umístit na cedulky, které jsou hned vedle zboží, nebo na požádání spotřebitele musí ukázat originální obal,“ popisuje Kopřiva. Především ve velkých řetězcích také složení umí vytisknout váha na etiketu s čárovým kódem, který slouží jako cenovka.

Seznam éček na webu zdravapotravina.czdTEST: Dětem dávejte raději čerstvé, případně tvrdé sýryMýty o tavených sýrech na webu Českomoravského svazu mlékárenského

autor: Karolína Procházková
Spustit audio