Utajený porod: v porodnici, ale „anonymně“

24. říjen 2014
Žurnál servis

Slovní spojení utajený porod působí jako něco protizákonného. Není to tak. Stát umožňuje ženám porodit bezpečně dítě i v případě, že se ho chtějí vzdát. Jaký je v této těžké životní situaci postup? Mluvili jsme o tom s Marií Vodičkovou, předsedkyní Fondu ohrožených dětí.

Utajený porod je postup, při kterém jsou údaje o matce dítěte chráněny, a i když je lékaři v porodnici znají – žena musí předložit doklady, kartičku pojištěnce atd. – nejsou součástí běžné dokumentace a po porodu se zapečetí. Matka není zapsána ani do matriky.


Utajený porod je něco jiného než porod anonymní. Ten by ženě umožil přivést na svět v porodnici dítě, aniž by o sobě sdělovala jakékoli informace a jen by potomka nechala v nemocnici. Anonymní porod je v Česku zakázaný.

Utajený porod nicméně nemohou využít všechny ženy. „Utajeně může v nemocnici rodit žena, která má v České republice trvalý pobyt, a jejímuž dítěti nesvědčí domněnka otcovství, tedy že se dítě nenarodilo v manželství ani do 300 dnů po rozvodu,“ popisuje Marie Vodičková.

Po utajeném porodu se postupuje podobně, jako když se dítěte vzdává žena bez utajení. „Žena řekne, že chce dát dítě do osvojení, děťátko se umístí do kojeneckého ústavu nebo někdy do Klokánku, případně se děti dávají i do přechodných pěstounských rodin,“ popisuje předsedkyně Fondu ohrožených dětí. O adopci dítěte pak po uplynutí zákonné lhůty rozhoduje soud.

Ženy, které se nechtějí lékařům nikde prokazovat, děti často přivedou na svět doma. „To je ovšem dosti riskantní. Když chtějí, aby se dítě dostalo do adopce, pokud je poblíž babybox, ho odkládají do babyboxu,“ popisuje Vodičková.


Naše krizová linka je 776 883 333. Podrobnosti najdete i na webu Fondu ohrožených dětí.

Ženám, které si nevědí rady s nechtěným těhotenstvím, poskytuje pomoc i přímo Fond ohrožených dětí. „Málokdo ví, že jsme schopni kamkoli pro takto narozené miminko dojet a předat ho do porodnice. Takhle jsme převzali devět novorozenců, a ti pak byli osvojeni,“ dodává předsedkyně fondu. Více informací je k dispozici na stránkách FOD.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio