Uvažujete o druhém pilíři penzijního systému? Vsaďte na selský rozum

22. leden 2014
Šetřete s námi

Lidé starší 35 let řešili otázku, zda vstoupit do druhého pilíře důchodového systému. Mladší ročníky mají tuto možnost stále otevřenou. Co by měly vědět? A pro koho je druhý pilíř nejvýhodnější?

„Do druhého pilíře jsme se nezapojili. Pokračujeme v tom, co jsme měli nastavené,“ popisuje Míra z Českých Budějovic s tím, že se spíš soustředí na stavební spoření. A to i vzhledem k tomu, že on a jeho manželka Markéta jsou ve skupině lidí do 35 let.

S jejich volbou souhlasí také publicista Patrik Nacher, který se zabývá finanční problematikou. „Všem bych doporučil třetí pilíř, což je dřívější penzijní připojištění, případně dlouhodobě šetřit ve stavebním spoření, aby člověk maximálně využil státních příspěvků,“ radí.

Čtěte také

Ve druhém pilíři se spoří pět procent z vyměřovacího základu. Tři procenta se do něj převedou z prvního pilíře a další dvě musíme dodat. Tyto peníze pak musíme investovat prostřednictvím spořicích programů jednotlivých bank.

Nemáte garantovaný výnos

Komu se druhý pilíř vyplatí? „Je vhodný hlavně pro mladší a osoby, které mají vyšší příjem. Čím jsem starší a mám nižší příjem, tím méně je pro mě druhý pilíř výhodný,“ odpovídá Josef Uchytil, finanční poradce společnosti Partners.

Čtěte také

Druhý pilíř má i další nevýhody. „Selský rozum velí, že upsat se někomu na 30 let bez možnosti odejít nebo garance výnosu, je úplný nesmysl. Jako kdybych vám řekl, abyste si vzali termínovaný vklad na 30 let, ale neprozradil procento úročení,“ upozorňuje Patrik Nacher.

Peníze z druhého pilíře nemůžete vybrat najednou

„Nemůžete z něj vystoupit. Pokud v budoucnosti dojde k nějakým parametrickým změnám, budete je muset akceptovat. Jakékoliv jiné finanční zajištění, ať už prostřednictvím třetího pilíře nebo doplňkové investice, umožňuje snížení částky, kterou přispívám, případně produkt zrušit a peníze vybrat,“ doplňuje Josef Uchytil.

Čtěte také

Peníze z druhého pilíře nebude možné vybrat najednou a přesný systém výplaty zatím není jasný. Existence druhého pilíře navíc nemá obecnou politickou podporu, a tak je třeba počítat i s jeho možným zrušením.

autor: zvl
Spustit audio