Zaměstnání „napůl na dohodu“: jde to?

14. květen 2015
Žurnál servis

O tom, že jsou Češi vynalézavý národ, nemůže být sporu. Ve způsobech, jak ušetřit na odvodech státu i penězích pro zaměstnance, se vyzná i zaměstnavatel naší posluchačky. Chce po ní, aby si svůj plný pracovní úvazek „rozložila“ na dvě smlouvy. Polovinu by nadále pobírala jako zaměstnanec, na druhou polovinu příjmu, necelých deset tisíc korun, by ale měla uzavřenou dohodu o provedení práce. Je to v pořádku? Na to jsme se ptali advokáta Ondřeje Bultase.

Právník se nad návrhem zaměstnavatele pozastavuje. „Zákoník práce neumožňuje, aby zaměstnanec vykonával pro zaměstnavatele práci stejného druhu na základě dvou pracovněprávních vztahů. Zaměstnavatel tedy nemůže nutit zaměstnance, aby tento způsob výkonu práce přijal,“ předesílá.


Rozsah práce pro jednoho zaměstnavatele na dohodu o provedení práce nesmí překročit 300 hodin v jednom kalendářním roce; do tohoto rozsahu se započítává i práce konaná v témže roce na základě jiné dohody. Můj názor je takový, že s ohledem na toto omezení není prakticky možné dosáhnout toho, aby na základě DPP zaměstnanec vykonal práci, která odpovídá polovičnímu úvazku.

Pokud by si posluchačka chtěla u zaměstnavatele ke kancelářské práci přivydělat například úklidem, na ten dohodu o provedení práce dostat může. Kdyby ale mělo jít o stejnou práci, jen „rozdělenou na dvě smlouvy,“ je tu rozpor se zákoníkem práce.

Pokud by posluchačka pod hrozbou výpovědi práce změnu smlouvy přijala, může se změna negativně podepsat na jejích příjmech. Ne třeba na mzdě – ta by zřejmě v součtu byla stejná – ale na dalších příjmech.

„Zaměstnankyni by se snížil mzdový základ pro výpočet průměrného výdělku: z něj se vypočítává náhrada mzdy při dovolené, odstupné nebo náhrada mzdy při pracovní neschopnosti,“ upozorňuje Bultas.

Snížení odvodů státu – ze smluv do 10 tisíc korun měsíčně se nemusí platit pojistné na sociální zabezpečení – by navíc naší posluchačce snížilo případnou nemocenskou, mateřskou i důchod, a mohla by mít omezené možnosti i při volbě výše rodičovského příspěvku, kdyby zůstala s dítetem na rodičovské dovolené.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio