„Zdravotní pojištění“ pro psa nebo kočku se vám vyplatí

10. září 2014
Žurnál servis

Stojí za to sjednat psovi nebo kočce pojištění? Jakou pojistku by měli mít a kolik stojí? Radiožurnálu radila Lenka Kospertová z webu opojisteni.cz.

Domácí zvířata je možné pojistit na tři způsoby. První je pojištění léčebných výloh – díky němu vám pojišťovna zaplatí většinu nákladů na léčbu nebo operaci, pokud bude vaše zvíře potřebovat péči veterináře.

Její uzavření Lenka Kospertová výrazně doporučuje. „Náklady na veterinární vyšetření, chirurgické zákroky či nutnou hospitalizaci se většinou vyšplhají na několik desetitisíců korun, což je pro některé majitele příliš velká částka,“ vysvětluje. U tohoto typu pojistky je ale třeba počítat se spoluúčastí, která může činit až 30 procent.

Druhou pojistkou je pojištění pro případ uhynutí nebo utracení. Ta se vyplatí u zvířat, která mají speciální výcvik – například u záchranářského, slepeckého nebo canisterapeutického psa.

Třetí typ pojistky vás ochrání před povinností platit škody, které by vaše zvíře mohlo způsobit. „Podle mého názoru by měl majitel přihlédnout především k povaze a velikosti zvířete a zauvažovat, jaké škody může zvíře způsobit a především v jaké situaci. Pokud uvedu příklad, kdy jde majitel se svým psem na vycházku, nemá ho na vodítku a pes nechtěně přivodí úraz nebo způsobí škodu, pojištění odpovědnosti se určitě vyplatí mít,“ ilustruje Kospertová.

Pokud jde o ceny pojištění, na léčebné výlohy si musíte připravit pojistku v řádu tisíců, odpovědnostní pojistka bývá levnější – jde jen o stokoruny. „Toto pojištění nabízí vícero pojišťoven v rámci pojištění domácnosti či klasické odpovědnostní pojistky,“ upozorňuje Kospertová. Tato pojistka se přitom může vztahovat nejen na psy a kočky, ale i na další zvířata – třeba na hlodavce, kteří mohou svými zuby také napáchat nemalou škodu.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio