Změnit lékaře? Ano, ale jen jednou za tři měsíce

3. březen 2015
Žurnál servis

Vybrat si lékaře, kterému budeme důvěřovat a budeme k němu chodit rádi, to nemusí být vždycky snadné. Své o tom ví i žena, která se přestěhovala a našla si nového praktického lékaře. Brzy ale zjistila, že si s ním nerozumí a chtěla by k někomu jinému. Jak často může člověk vlastně změnit praktika? Radili jsme s mluvčím Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřichem Tichým.

„Praktický lékař a pediatr jsou takzvaní registrující lékaři, které je možné měnit jednou za tři měsíce,“ vysvětluje Tichý.

Dodává nicméně, že ve výjimečných případech je možné lhůtu i zkrátit. „Například u několikatýdenních dětí, s nimiž se rodina přestěhuje a musí docházet na časté prohlídky, umožňuje VZP změnu i častěji,“ dodává.

Podobně jako u praktiků to chodí i u gynekologů a zubařů – i v této specializaci byste měli mít svého registrujícího lékaře a měnit ho můžete nejdříve po řtvrtletí.

Chrup vám nicméně může ošetřit i lékař, u kterého nejste registrovaní. „U stomatologů je situace specifická v tom, že většina výkonů není vázána na registraci, takže i běžné ošetření neregistrovaného pacienta zubař může pojišťovně vykázat k úhradě a pojišťovna ho proplatí,“ upřesňuje mluvčí.

U ostatních ambulantních specialistů mají pacienti zcela svobodnou volbu lékaře. „Pacient může jít jeden den k jednomu a za tři dny třeba k druhému lékaři. Podmínkou samozřejmě je, že lékař má smlouvu se zdravotní pojišťovnou, u které je pacient registrovaný,“ vysvětluje Tichý.

Pokud byste chtěli změnit pojišťovnu, musíte si krok dobře rozmyslet předem: tady je změna možná jen jednou ročně, vždy k 1. lednu. „Registrační formulář musí pojištěnec u nové pojišťovny podat nejpozději půl roku předem. To znamená, že kdyby chtěl být od 1.1.2016 například pojištěncem VZP, musel by se přehlásit do 30.6.2015. Odhlašovat se od stávající pojišťovny už nijak nemusí,“ ilustruje mluvčí.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio