Tisíce tun vodní havěti čekají v Číně nejen na labužníky

Je libo pečeného hada nebo snad vařené kočičí maso, smaženého potkana, případně křupavé broučky obalované v drcených čili papričkách? Tak to si musíte udělat výlet do jižní Číny, kde se labužníkům meze nekladou.

Ovšem do Kantonu můžete odjet za lahůdkami i v případě, že vaše chutě jsou podstatně konzervativnější a za svůj největší kulinářský výstřelek považujete třeba mořské úhoře, ústřici nebo snad proslulou rybu Urechis unicinctus, která vypadá jako penis. Přesně takové úlovky najdete na jednom z největších rybích trhů v Číně ve městě Kuang-čou.

Mladý muž v maskáčích a holinkách bere do ruky podivného vodního tvora, který vypadá jako dvě vajíčka v sobě, to vrchní s propadlou skořápkou dovnitř. „Stojí pět jüanů (15 korun),“ okamžitě ukazuje na kalkulačce cenu, když vidí náznak zájmu. Takových roztodivných druhů, které vnitrozemec nezná ani z vyprávění moudrých starců, nabízí rybí trh uprostřed velkoměsta podstatně víc.

Z úzkých uliček se kromě troubení nejčastěji ozývá zvuk při odvíjení lepící pásky a pískání polystyrenu. To všechno společně s provázkem a gumičkou dává dohromady základní potřeby pro práci dělníků. Gumičkami stahují klepeta krabům, aby se nezranili, a provázkem svazují končetiny, aby si je nepolámali.

U rybího trhu mnoho ryb neochutnáte

Mladíci obratně vkládají do polystyrénových krabic igelitové pytle, naplní je vodou, do které ještě kompresorem vženou kyslík. Pak bleskurychle nahází do studené lázně ryby nebo langusty.

Nad změtí ryb a jiných vodních živočichů by nepochybně zaplesal každý učitel přírodopisu

Rybí trh stojí přímo na břehu Perlové řeky, kde také končí všechen odpad. Tržnice zabírá asi tři hektary a tvoří ji rovnoběžné ulice o něco širší než malé náklaďáky, které popojíždějí sem tam. Z hlavních ulic vybíhají vedlejší chodby plné akvárií a dělníků.

Kdo nedrží v ruce rybu nebo bednu, mačká váhu nebo kalkulačku. Pracují tady především mladí muži. Ani oni občas nevydrží, padnou do polystyrénové bedny a po čínském zvyku před další prací okamžitě usnou.

Rybí tržnici překvapivě lemuje jen pár restaurací, zboží v bednách odvážejí náklaďáky pryč na překladiště nebo rovnou do letadel. Nad změtí ryb a jiných vodních živočichů, ke kterým je laikovi zatěžko přiřadit nějaké jméno, by nepochybně zaplesal každý učitel přírodopisu. V celé Číně jsou podobně velké tržnice jenom tři a dohromady vyexpedují ročně 180 tisíc tun vodní havěti.


Zvětšit mapu: v Kuang-čou (Kantonu) je jedno ze tří největších čínských rybích tržišť

autor: lsm
Spustit audio