Na návštěvě u Plečnika

Když si vybavíme Slovinsko, nemůžeme pominout osobnost Josipa Plečnika, architekta, který v době prezidenta Masaryka stavitelsky propojil Slovinsko s Československem. Plečnik byl sice nábožensky založený člověk a asketa, ale jako přemýšlivý a řemeslně zdatný odborník si svůj dům v Lublani dokázal hodně zpříjemnit.

Pojďme se podívat do sídla Josipa Plečnika, které se skládá hned z několika domů. Ty slovinský architekt spolu se svou rodinou postupně přikupoval a částečně také pronajímal.

Tehdy tu bylo původně velmi klidné místo, předměstí. Dnes už se však nacházíme na okraji centra Lublani, a tak můžeme vidět kolem sebe školy, školky a moderní zástavbu. Plečnikovo muzeum je i přesto oázou klidu.

„Některé elementy obydlí pocházejí z různých staveb, které Josip Plečnik realizoval. Okna jsou například zbytky ze stavby slavné univerzitní knihovny v Lublani,“ vysvětluje průvodkyně.

Stoličku se stolkem měl Plečnik u kamen

Přímo u vchodu domu si můžeme všimnout pozůstatků římské vykopávky, které pocházejí z dob, kdy tu stávalo římské město, předchůdce dnešní Lublaně. Právě tyto kusy potrubí a patky sloupů a jejich motivy použil Josip Plečnik jako inspiraci pro svou další práci. I tady hledal inspiraci pro svá unikátní díla, která dnes do Lublaně a Prahy přijíždějí obdivovat tisíce milovníků architektury.

Okna budovy pocházejí ze stavby univerzitní knihovny

Za chvíli se dostáváme do nejstarší části domu, v níž se nacházela kuchyně. Tady Josip Plečnik posedával vedle kamen na své oblíbené stoličce.

Byla přizpůsobená jeho potřebám – stála blízko kamen a z druhé strany měla skládací stolek, který se dal lehce zvednout. Když na umělce přišla inspirace, mohl hned kreslit a zaznamenávat si své nápady. Židle byla otevírací s tím, že uvnitř byl ukládací prostor. V něm měl Plečnik zřejmě papíry, možná barvy nebo štětce.

Luxus nečekejte

Přecházíme do místností, které Josip Plečnik vytvořil jen pro svou osobní potřebu – do jeho pracovny a ložnice v jednom. Tvořila je kruhová místnost s výhledem do zahrady.

Neočekávejme však drahé luxusní vybavení. Josip Plečnik byl velice asketický a jedinou jeho velkou neřestí bylo kouření. Na jeho stole také můžeme vidět cigarety, ale i jiné osobní věci – pera, kružítka, tužky.

I ložnice byla zařízená velmi skromně

Josip Plečnik také rád čítával. Nad svou hlavu si proto umístil stahovací lampičku, aby mohl kdykoliv sáhnout pro knihu a začít si číst třeba i v noci. A co tehdy četl? Velké dějiny umění v němčině, knihy v italštině a dalších jazycích, kterými vládl. Našli bychom i knihy v češtině – Svatováclavský sborník a román Kámen a bolest od Karla Schulze.

Když se podíváme na stěny, vidíme na nich zavěšené obrázky, ale také třeba osobní dar rakouského architekta Otto Wagnera nebo fotografie od Alice Masarykové.


Zvětšit mapu polohy domu Josipa Plečnika

autor: mdo
Spustit audio