Lipicáni jsou extratřídou díky strmým rakouským stráním

Mozart by možná neměl radost, že ho někdo srovnává s koněm, ale je to tak. Lipicáni jsou světoznámým symbolem Rakouska stejně jako fenomenální skladatel. Tisíce turistů jezdí nádherné bělouše obdivovat do Španělské jezdecké školy ve Vídni. Příběh lipicánů však začíná o 200 kilometrů jižněji v národním hřebčíně Piber. Pro pozdější úspěšnou drezúru není důležitá jenom dokonalá péče chovatelů, ale trochu překvapivě také strmé svahy, které piberský hřebčín obklopují.

Lipicán není obyčejný kůň, a Piber proto nemůže být jen tak obyčejný hřebčín. Hned vedle stájí stojí velký zámek. Koně tu vyrůstají doslova ve vznešeném prostředí. A to nemluvím o okolní krajině, která je jako vytržená z propagačního katalogu.

Ne že by snad lipicáni ke správnému vývoji potřebovali hezký rozhled z pastviny, jde o to, že se koně na strmých stráních naučí ovládat kroky. I proto jsou potom při drezúře světovou extratřídou.

„Na horských loukách v nadmořské výšce kolem 1500 metrů se koně dostatečně zocelí. Hřebci tráví na pastvinách letní měsíce od května do září a ve věku tří a půl let pak putují do Vídně na drezúru,“ říká provozní ředitel hřebčína v Piberu Harald Neukam.

Lipicáni se chovají víc než 400 let. Do Piberu se dostali až v roce 1920. Jejich původní hřebčín ve slovinské Lipici se rozpustil a jednotlivé korunní země zanikajícího Rakouska-Uherska se o koně podělily.

Hned vedle stájí stojí velký zámek

Naprosto unikátní plemeno

Momentálně v Piberu žije asi 230 lipicánů. Na drezúru do Španělské jezdecké školy ve Vídni se dostanou jen ti nejlepší hřebci.

Ošetřovatel Hans ve stáji vysvětluje, proč je lipicán tak unikátní plemeno: „Vidíte sám, jsou to velmi vyrovnaní koně, zvyklí na člověka. Jsou výjimeční také svoji dlouhověkostí. Ve Španělské jezdecké škole můžou působit až do svých dvaceti nebo i pětadvaceti let.“

Ředitel hřebčína Neukam dodává: „Lipicán je charakterově jedním z nejlepších plemen na světě. Je to nejstarší kulturní plemeno Evropy, nedá se s ničím jiným porovnávat.“

Zatímco vybrané hřebce z Piberu čeká drezurní kariéra, klisny se cvičí na zápřah do kočáru. Pokud máte dost trpělivosti, motivace a taky peněz, můžete přímo v Piberu absolvovat kurz na jedno, dvoj- i čtyřspřeží.

Lipicáni měli několikrát namále

Jedna z návštěvnic hřebčína je opřená o ohradu a nemůže odtrhnout oči od koní. Nahlas přemýšlí: „Kdysi jsem jezdila, teď už ne. Ale když se člověk na tyto koně dívá, má chuť to zase zkusit.“

Lipicáni se chovají víc než 400 let

Úspěch rakouských lipicánů dnes vypadá jaksi samozřejmě. Je to celosvětová atrakce a rakouská národní chlouba. Chov jedinečných koní však byl v minulosti několikrát ohrožen.

Nejznámější epizodou je evakuace koní z Piberu během 2. světové války do západočeského hřebčína Hostouň. Na přímluvu tehdejšího šéfa Španělské jezdecké školy se lipicánů ujala americká armáda a převezla koně z Čech do Bavorska, aby nepadli do rukou Rudé armádě. Příběh se v 60. letech dočkal dokonce zfilmování.

Španělskou jezdeckou školu ve Vídni ročně navštíví kolem 300 tisíc turistů, hřebčín ve štýrském Piberu asi šestkrát méně. Piber nenabízí vznešenou barokní jízdárnu přímo v centru Vídně, ale zato tu uvidíte koně v takřka přirozeném prostředí, a to včetně nádherných hříbat. Návštěva, která se určitě vyplatí.


Zobrazit místa spojená s lipicány a jejich historií na větší mapě

autor: vob
Spustit audio