Nejpřesnější hodiny na světě najdete v Gdaňsku

Poláci vytvořili nejpřesnější hodiny na světě. Zapomeňte však na klasický ciferník a ručičky. Čas se měří pomocí speciálních antén, radioteleskopů, které snímají signál pulsarů ve vesmíru. Pulsary jsou neutronové hvězdy objevené poměrně nedávno, před 45 lety. Díky nim získali lidé nejpřesnější čas. Hodiny jsou umístěny v jednom z kostelů v Gdaňsku.

Vstoupili jsme na úzké schodiště, které se spirálovitě kroutí až na vrchol věže kostela. Tam se v temném, klimatizovaném pokoji pod dřevěnými krovy nachází srdce pulsarových hodin. Otevíráme dveře a spoluautor unikátních hodin Dariusz Samek mě zve dovnitř.

„Nacházíme se v místnosti, kde jsou počítačové servery pulsarových hodin. Nejdůležitější je systém 16 antén, které jsou nad námi, na střeše kostela. Signál zachycený anténami putuje do našich zařízení a díky složitému algoritmu ho dokážeme přepočítat na ten nejpřesnější čas na světě,“ říká expert přes elektroniku. Na monitoru počítače přitom ukazuje vesmírnou oblohu.

Strůjcem celého projektu je Grzegorz Szychlinski. Na úvod mi vysvětluje, co jsou to pulsary. „Jde o velmi neobvyklé neutronové hvězdy. Jsou pozůstatkem po výbuchu supernovy. Mají neuvěřitelnou hustotu, velmi rychle rotují v prostoru a rádiovým polem doslova ohmatávají celý vesmír. Pokud se Země objeví v jejich dosahu, tak naše antény zachytí takové jakoby ťuknutí. Tento signál je zatím tím nejpřesnějším a nejstabilnějším, jaký dosud známe,“ říká pan Grzegorz.

Poláci jsou na svůj vynález hrdí

Pulsary, které zachytávají antény na kostele v Gdaňsku, jsou od země vzdáleny i pět tisíc světelných let. „Jsou známé díky objevu astronomů. Doposud lidé ve vesmíru našli na dva tisíce pulsarů. My jsme si vybrali šest z nich, protože mají velmi silný signál,“ dodává pan Grzegorz a na obrazovce počítače mi ukazuje, v jakém souhvězdí se nachází.

Poláci jsou hrdí na to, že první pulsarové hodiny vymysleli a vyrobili právě oni. Pracovali nad tím i Američané nebo Rusové, ale experti z Polska byli rychlejší.

„Nepochyboval jsem o tom, že projekt pulsarových hodin bude velkým hitem, událostí, kterou nám bude závidět zbytek světa,“ říká primátor Gdaňsku Paweł Adamowicz. Dariusz Samek dodává, jaké může být další využití pulsarů tady na Zemi.

„Chceme vytvořit navigační systém založený na signálech z pulsarů. Dosavadní navigace, jako je například GPS, fungují díky satelitům. Ty však můžou mít poruchu, můžou se vypnout, ale pulsary jsou absolutně stabilní,“ tvrdí Samek.

Pulsary mají mnoho možných využití

„Když Američané před lety vybavili své vojenské satelity pro GPS dokonalejšími hodinami, přesnost výpočtu polohy už nebyla na metry, ale na centimetry. S využitím pulsarů to bude ještě lepší,“ věří pan Szychlinski.

Novináře Piotra Adamowicze napadá další praktické využití. „Pokud někdo obchoduje na burze on-line, tak ví, že někdy zlomek sekundy rozhoduje o tom, jestli vydělá, nebo prodělá. Pulsarové hodiny pro něj můžou být velkou výhodou,“ myslí si.

„Poprvé v historii lidstva se stalo, že signál, zdroj času získáváme z vesmíru, daleko od nás. Doposud jsme měli všechny standardy pro jednotky času tady na Zemi. Ať už to byl kmit kyvadla, krystalu křemene nebo atomu,“ dodává na závěr spoluautor pulsarových hodin Grzegorz Szychlinski.

Pulsarové hodiny se „nařizují“ podle vesmíru. Podle pohybu Země, Slunce nebo Měsíce se čas měřil vždy. Jak se vlastně začal měřit čas „tady doma“, tedy vlastními prostředky? Jaké byly první hodiny? Také na to Vladimíru Krocovi odpověděl Alexandr Kuna z Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd ČR.


Zvětšit mapu: nejpřesnější hodiny na světě vznikly v Gdaňsku

autor: pev
Spustit audio