Chtějí-li Berlíňané za kulturou, vyrazí do parku

Kam v neděli za zábavou? Řada obyvatel i návštěvníků Berlína má jasno. Do Mauerparku. Bývalé území nikoho mezi východním a Západním Berlínem se každou neděli proměňuje v hudební scénu pod širým nebem, kam může přijít absolutně kdokoli a začít zpívat, hrát, tančit, předvádět kouzla nebo pantomimu.

Rupperts Kitchen Orchestra odehrává poslední takty dnešního vystoupení. Početný hlouček diváků je nadšený.

„Pokud máme čas a nejsme někde pryč, tak tu vystupujeme každou neděli. Je to absolutně super místo,“ říká jeden z místních hudebníků.

Zpívat může kdokoliv

Qiudo si ukládá kytaru do pouzdra a představuje mi další členy kapely. „Je tu úžasná nálada a fantastické publikum, pestrobarevné, jaké jinde nenajdeš,“ shodují se. „Od pankáčů po zbohatlíky jsou tu všichni pohromadě, v klidu, v pohodě. Spojeni hudbou.“

Malý syn bubeníka nám dělá hudební doprovod, zatím jen tak, jak ho to napadne. To o pár metrů dál už to skupinka kluků pouze o pár let starších rozjíždí propracovanější variace. Kolem nich se utváří další kroužek, někteří se dávají do tance, jiní tleskají do rytmu. A hlavně se všichni baví.

Klára Stejskalová s jedním z hudebníků, kteří v parku vystupují

Mauerpark je výjimečným místem. Zazpívat si sem může přijít kdokoli. Na hudebním žánru nezáleží. Někdy tu zní jazz, jindy rock, techno nebo tradiční pop. Posluchače tu najde každý. Někdo to rozbalí na travnaté ploše, jiný se postaví do středu amfiteátru, kde má okamžitě zaručeny stovky posluchačů.

V parku to žije za každého počasí

O Mauerparku se dnes už zmiňuje každý turistický průvodce, takže to tu chvílemi připomíná babylónskou věž. Nechybí tu ani Češi. Obyvatelé Havlíčkova Brodu se o něm dozvěděli od kamarádů. „Líbí se nám tu moc, v Česku jsme ničeho takového svědky nebyli,“ svěřují se.

V létě tahle obrovská volná plocha na území, které před 20 dělilo východní a Západní Berlín, bývá poseta dekami. Řada lidí tu tráví celou neděli, griluje nebo sportuje. Současné počasí zatím podobné radovánky neumožňuje, ale přesto tu lidé pouští draky, hrají pétanque nebo dokonce i gorodky.

Malé děti se šplhají po provazech na místním hřišti. Ti odrostlejší sprejují obrázky na zeď, která tu zůstala jako relikt nedávné minulosti.

Mladí lidé sprejují po zdi, která kdysi dělila východní a Západní Berlín

Dobrá nálada v parku nechybí

Park navíc sousedí s největším berlínským blešákem. Asi neexistuje věc, na kterou by tu člověk nenarazil. Objevuji tu i staré desky od Katapultu. Vždycky si říkám, zda si někdo může koupit staré obnošené škrpály, školní aktovky nebo otlučené nádobí. Uličkami však proudí takové davy, že se zřejmě nějaký kupec najde.

Osobně mi spontánní vystoupení těch, kteří ani neumí pořádně zpívat nebo se podobně jako Rupperts Kitchen Orchestra hudbou jenom částečně živí, přijde přece jen o poznání zábavnější. „Hrajeme jako běžná pouliční kapela, zadarmo, jen někdy nám někdo něco hodí. Hlavně tu chceme dělat dobrou náladu,“ shrnuje jeden z amatérských hudebníků. Dobrá nálada tady v Mauerparku rozhodně nechybí.


Zvětšit mapu: Mauerpark kdysi rozděloval východní a západní Německo

autor: kls
Spustit audio