Pohádková cesta romské kapely: z kulturáku až mezi hvězdy

Slavný Sherlock Holmes už zase nějakou dobu honí zločince po filmovém plátně. Druhé pokračování akčního filmu režiséra Guye Ritchieho se jmenuje Hra stínů. Premiéru měl snímek loni v prosinci a šarmantního detektiva v něm doprovází i mladá cikánka.

Romské tóny jsou ve filmu nejenom vidět, ale taky slyšet. Hudbu totiž pomáhala nahrát i romská kapela ze středního Slovenska. Její členové zažili neobyčejnou cestu ze slovenského venkova až na červený koberec pro filmové hvězdy.

Trochu ošuntělý kulturní dům v Kokavě nad Rimavicou zrovna nevypadá, že by si tu režisér Guy Ritchie a jeho skladatel Hans Zimmer hledali hudební talenty. Skupina Vladimíra Sendreie přesto v pomyslném konkurzu porazila všechny slavné balkánské kapely.

Filmaři procestovali půl Evropy a slyšeli bezpočet hudebníků. Teprve na Slovensku luskli prsty a řekli si: Tohle je ono.

Hudba je pro Romy cestou z osad

„Později jsme se ho v jednom přátelském rozhovoru zeptali, proč si nás vybral. Odpověděl: Máš dobrou kapelu a věděl jsem, že z ní vyjde přesně to, co chci,“ vzpomíná Vladimír Sendrei.

Není jenom šéfem kapely. Je také romským aktivistou. Do romských osad jezdí učit Romy jejich vlastní lidové písničky, píše granty na romské projekty a vede hudební kurzy pro romské děti.

Ze středního Slovenska se dostali až mezi filmovou elitu

Hudba je podle něj pro některé Romy způsobem, jak se dostat z osady a zkusit jiný život. „U talentovaného Roma je to jinak než u Neroma. Rom má obrovské nadání, které je ovšem třeba vybudit,“ přibližuje hudebník. To jsme se však trochu zapovídali a Sherlock Holmes nám mezitím někam utekl.

Několik dní strávili ve studiu

Hudba ve druhém dílu Sherlocka Holmese vás spolehlivě zarazí do křesla v kině. Koneckonců její dynamika odpovídá zápletce filmu, kde Holmes, doktor Watson a mladá cikánka zachraňují svět před válkou.

Klasická romská hudba se tam ozývá vlastně poměrně málo. Vladimír Sendrei přesto s kapelou strávil ve vídeňském nahrávacím studiu několik dní.

„Ne každý postřehne, že ve filmu hraje romská hudba. Ve skutečnosti byly kupříkladu naše housle použity na určitém místě, kontrabas zase na jiném a podobně. V jedné chvíli nám na obrazovce ukázali záběr z filmu, kde po Sherlocku Holmesovi a ostatních kladných hrdinech včetně Romky střílejí. Do tohoto záběru jsme měli připravit hudbu, která by evokovala tikot hodin,“ přibližuje, jak vypadalo natáčení.

Vladimír Sendrei se svou ženou. Mezi nimi stojí představitel doktora Watsona Jude Law

Turistickým lákadlem se zatím Sherlock nestal

Spolupráci se skladatelem Hansem Zimmerem si pochvaluje i Vladova manželka Jana. „Původně měl být ve filmu zpěv, nakonec jsem však pouze zpívala: Hm, hm…“ směje se.

Sendreiovci se loni vydali z Kokavy až do Londýna na slavnostní premiéru. Jako zvláštní hosté. Jak říkají, někdo jim úspěch přál, někdo záviděl. Život jim to však nezměnilo.

Stejně tak městečko Kokava zatím Sherlocka nijak nevyužilo. Holmesovo náměstí tu asi nikdy mít nebudou, ale aspoň malá cedule se Sherlockem u silnice by se hodila. Turistických lákadel není nikdy dost.


Zvětšit mapu: Kokava nad Rimavicou

autor: vob
Spustit audio